Τι θεωρείται Υποστηριζόμενη Διαβίωση

Η Υποστηριζόμενη Διαβίωση ενισχύει το θεμελιώδες δικαίωμα για ανεξάρτητη διαβίωση κάθε ατόμου με αναπηρία, μέσω:

  • της παροχής φροντίδας και υποστήριξης, με σεβασμό στα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του και
  • της διατήρησης και ανάπτυξης στο μέγιστο βαθμό των δεξιοτήτων και ικανοτήτων του, προκειμένου να διαβιεί με ασφάλεια, όσο το δυνατό πιο αυτόνομα και ενεργά στο κοινωνικό περιβάλλον, με στόχο τη κοινωνική του ένταξη συμπεριλαμβανόμενης της δυνατότητας πρόσβασης στην εκπαίδευση και την εργασία.

Η Υποστηριζόμενη Διαβίωση συντελεί αποφασιστικά στην αποϊδρυματοποίηση των ατόμων με αναπηρία που φιλοξενούνται σε μονάδες κλειστής φροντίδας. Ταυτόχρονα στοχεύει στην απόκτηση καλύτερης ποιότητας ζωής με περισσότερες ευκαιρίες και μεγαλύτερο έλεγχο των επιλογών τους από τα ίδια.

Η Υποστηριζόμενη Διαβίωση αντιμετωπίζει το ζήτημα της δια βίου διαβίωσης – κατοικίας των ατόμων με αναπηρία. Η διαβίωση των ενοίκων σε Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί “κλειστή περίθαλψη” ή “νοσηλεία”.

Ένοικοι της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) θεωρούνται τα άτομα με κάθε είδους κινητική, νοητική ή αισθητηριακή αναπηρία, εκ γενετής ή επίκτητη, ακολουθούμενη ή μη από δευτερογενείς παθήσεις και διαταραχές, τα οποία δεν μπορούν να διαβιώσουν αυτόνομα χωρίς κατάλληλη υποστήριξη.

Σε ότι αφορά τις υπηρεσίες υποστήριξης, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, αυτές πρέπει να παρέχονται σε συνεχή βάση και περιλαμβάνουν:

  • Υγιεινή, άνετη και ασφαλή διαμονή. Κάθε ένοικος έχει τον δικό του προσωπικό χώρο – δωμάτιο, όπου μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να τοποθετήσει επίπλωση και διακοσμητικά στοιχεία της επιλογής του, με δική του δαπάνη. Είναι επιτρεπτή η συγκατοίκηση δύο ενοίκων σε ένα δωμάτιο μετά από πρόταση της Διεπιστημονικής Ομάδας εφόσον πρόκειται για ζευγάρι, συγγενείς ή άτομα του ίδιου φύλου, με τη συγκατάθεση των ίδιων ή των γονέων ή των δικαστικών συμπαραστατών τους.
  • Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που παρασκευάζεται κατά προτίμηση στη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) με συμμετοχή των ενοίκων.
  • Μέριμνα για την πρόσβαση των ενοίκων σε ιατρική φροντίδα και τυχόν απαιτούμενη φαρμακευτική αγωγή.
  • Μέριμνα για την εισαγωγή σε νοσηλευτικό ίδρυμα εφόσον παραστεί ανάγκη.
  • Μέριμνα για την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση και τη συμμετοχή των ενοίκων σε κοινωνικές εκδηλώσεις ανάλογα με τις επιθυμίες τους.
  • Μέριμνα για την δια βίου εκπαίδευση των ενοίκων και τη συμμετοχή τους σε προγράμματα και δράσεις βελτίωσης των μαθησιακών τους ικανοτήτων ανάλογα με δυνατότητες και τις επιθυμίες τους.
Εγκαινιάστηκαν οι τρεις ΣΥΔ του Παραρτήματος «Χρονίων Παθήσεων Δράμας»
Εγκαινιάστηκαν την Τρίτη, 6 Ιουλίου 2021, οι τρεις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) του Παραρτήματος «Χρονίων Παθήσεων Δράμας» του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, στον προαύλιο χώρο τους, στον οικισμό του Αγίου Σάββα στη Δράμα.
Πραγματοποιήθηκε μία εξαιρετική διοργάνωση που οργανώθηκε πλήρως από την υπεύθυνη του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων και Αντιπρόεδρο του ΔΣ του Κέντρου μας κα. Χατζηδημητρίου Κατερίνα.
Πρόκειται για τρία σπίτια, στο καθένα από τα οποία μπορούν να ζήσουν, σχεδόν αυτόνομα, έξι ενήλικα άτομα με αναπηρίες. Λειτουργούν από τις 15 Ιουνίου, με 15 ωφελούμενους και 18 εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων. Η επιλογή των ωφελουμένων έγινε με βάση κριτήρια που αφορούν την ικανότητα να συνυπάρχουν με άλλους, να συνεργάζονται και να ζουν αρμονικά, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.
Η λειτουργία των τριών στεγών χρηματοδοτήθηκε από το Ε.Π. Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Άξονας Προτεραιότητας: 4 «Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή – ΕΚΤ», με ιδιαίτερη τη συμβολή της Περιφέρειας και προσωπικά του Περιφερειάρχη κ. Χρ. Μέτιου.
Στα εγκαίνια παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος του Κέντρου μας, κυρία Αναστασία Τζαμπαζλή, η Aντιπρόεδρος του Κέντρου μας και υπεύθυνη του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας κα. Χατζηδημητρίου Κατερίνα, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Ζιμπίδης, οι δήμαρχοι Δράμας κ. Μαμσάκος, Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης και Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, ο εντεταλμένος σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Δράμας κ. Παναγιωτίδης, ο Δοικητης της Τροχαιας Δραμας και Προεδρος του τοπικού της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών κ. Σκαρλιος Μηνάς, ο Δοικητης του στρατοπεδου Νευροκοπιου κ, Τζιπλάκης. Το παρών έδωσε επίσης και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Αν. Μακεδονίας κ. Κρεμμύδας. Από την διοργάνωση δεν έλειψαν ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων ΑΜΕΑ κ. Μουσμουλίδης, ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Μενού, η Πρόεδρος του φιλανθρωπικού σωματείου Αγ. Ιωάννη ο ελεήμων κα. Τσανά και ο πρόεδρος και μέλη της λέσχης Lion.
Επίσης σημαντικό παρών έδωσαν οι εκπρόσωποι των Βουλευτών Ν. Δράμας κ. Μπλούχου Κων/νου της Νέας Δημοκρατίας ο οποιος απεύθυνε χαιρετισμό με επιστολή, πρώην Βουλευτή κ. Κυριαζίδη Δημήτρη της Νέας Δημοκρατίας, κα. Χαράς Κεφαλίδου του Κινήματος Αλλαγής και κ. Θεοφιλου Ξανθόπουλου του Σύριζα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάρκεια του εν λόγω προγράμματος είναι 3ετής, οι τρεις στέγες είναι οι πρώτες σχετικές δομές στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και δρομολογείται αντίστοιχη δράση για το Παράρτημα του Κέντρου στην Ξάνθη.
#kkppmath
Στο Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων Δράμας και τις κατοικίες ΣΥΔ κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας
Tο Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων Δράμας και τις ημιαυτόνομες κατοικίες ΣΥΔ του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αν. Μακεδονίας – Θράκης επισκέφθηκε την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2021, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Στεργίου. Συνοδεύονταν από τους Βουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης κ. Σάββα Αναστασιάδη και Δράμας, κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο, καθώς και από τον πρόεδρο ΝΟΔΕ Δράμας, κ. Αλέξανδρο Γεωργιάδη.
Τα στελέχη της κυβερνώσας παράταξης ενημερώθηκαν από τους υπευθύνους για τη λειτουργία του Κέντρου και των Παραρτημάτων του, την προσφορά τους στην τοπική κοινωνία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις προοπτικές για την επίλυση αυτών.
Κοινή συνισταμένη όλων ήταν ότι η κοινωνική αλληλεγγύη δεν πρέπει επ’ ουδενί να περιχαρακώνεται σε κομματικές γραμμές, καθώς ο άνθρωπος και η προσφορά σε αυτόν είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο.
«Γενέθλια» για τις τρεις Σ.Υ.Δ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας
Ένα χρόνο λειτουργίας συμπληρώνουν την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 οι τρεις (3) Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) για Άτομα με Αναπηρίες από 18 ετών και άνω του Παραρτήματος «Χρονίων Παθήσεων Δράμας» του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Οι Σ.Υ.Δ. λειτουργούν στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανατολική Μακεδονία Θράκη» (Άξονας Προτεραιότητας: 4, «Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή – ΕΚΤ»). Σε αυτές κατοικούν άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση, κινητικές ή πολλαπλές αναπηρίες που δεν παρουσιάζουν ενεργά ψυχιατρικά προβλήματα ή επιληπτικές κρίσεις που δεν υποστηρίζονται με φαρμακευτική αγωγή.
Πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια αποϊδρυματοποίησης και εγκατάλειψης του ασυλικού μοντέλου παροχής υπηρεσιών και αποφυγής ιδρυματοποίησης για άτομα με νοητική υστέρηση, που διαβιούν είτε στο πλαίσιο κλειστής περίθαλψης είτε με τις οικογένειες τους και οι οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στη φροντίδα τους.
Με αφορμή τη συμπλήρωση του ενός χρόνου λειτουργίας τους, το Δ.Σ. του Κέντρου και οι υπεύθυνοι του Παραρτήματος θα διοργανώσουν μία μικρή γιορτή γενεθλίων, με τη συμμετοχή των φιλοξενούμενων των τριών Στεγών.

Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΠΑΜΘ συμμετείχε δυναμικά στο Φεστιβάλ Ατόμων με αναπηρία 3-4-5 Ιουνίου στο Μουζάκι Καρδίτσας και στη Λίμνη Πλαστήρα .

Η Πρόεδρος κ. Αναστασία Τζαμπαζλή και η Αντιπρόεδρος κ. Κατερίνα Χατζηδημητρίου συνόδευσαν μαζί με τους υπαλλήλους των δυο παραρτημάτων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό τους χορευτές από το Χρονίων Παθήσεων Ελευθερούπολης και  Χρονίων παθήσεων Δράμας. Στιγμές με δύναμη ψυχής, χαρά και ευγνωμοσύνη.

Το Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων Ελευθερούπολης παρουσίασε το Νησί των συναισθημάτων.

Το Παράρτημα Χρονιων Παθήσεων Δράμας παρουσίασε το χορευτικό “Πιστεύεις στα θαύματα. Πιστεύω στην αγάπη”.

Σε σύνολο 22 συμμετοχών από όλο τον κόσμο το πρώτο βραβείο κέρδισε η ομάδα του Παραρτήματος Χρονίων παθήσεων Δράμας.

Η χαρά μας απερίγραπτη και ιδιαίτερα των παιδιών τα οποία είχαν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν και να μοιραστούν με άλλα παιδιά τη χαρά της δημιουργίας.

Η προετοιμασία και η συμμετοχή είχε για όλους μας την δική της αξία. Η διαδρομή και η προσπάθεια γνωρίζουμε ως Διοίκηση, εργαζόμενοι και άτομα με αναπηρία (ωφελούμενοι) ότι έχει την δική της αξία και το δικό της φως που αντανακλά στην κοινωνία και επιβραβεύεται .

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις αδελφές Νότα Έλενα και Κωνσταντίνα που αφιέρωσαν ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ χρόνο και προσπάθεια, υπομονή και επιμονή και προετοίμασαν τα παιδιά μας και τα οδήγησαν στην πρώτη θέση .

Εμείς πιστεύουμε και στα θαύματα και στην αγάπη!

Στην Ακαδημία Ιππασίας «Κατσίτη» οι φιλοξενούμενοι των Σ.Υ.Δ.
Συστηματικές επισκέψεις στην Ακαδημία Ιππασίας «Κατσίτη» στο Δάτο Ν. Καβάλας έχουν προγραμματιστεί για τους φιλοξενούμενους των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
Στόχος της συγκεκριμένης δράσης που περιλαμβάνεται στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα των παιδιών είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, δεδομένου ότι η θεραπευτική ιππασία αποτελεί μία ευχάριστη, εκπαιδευτική δραστηριότητα που συντελεί στην κινητική, νοητική και ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία.
Πρόκειται για μία ακόμα έμπρακτη αποτύπωση του ενδιαφέροντος της διοίκησης και των εργαζομένων του Κέντρου για τους φιλοξενούμενους των Παραρτημάτων, στους οποίους προσφέρεται ό,τι είναι δυνατόν για την κοινωνική φροντίδα και προστασία τους.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΖΩΗΣ

Η εκπαίδευση σε δραστηριότητες καθημερινής ζωής και η προώθηση της δραστηριοποίησης συμβάλλουν στην εξέλιξη των ικανοτήτων και την ενίσχυση της ανεξαρτητοποίησης στο βαθμό των δυνατοτήτων του κάθε ωφελούμενου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας.

Για τον λόγο αυτό δράσεις όπως η μαγειρική, η καθαριότητα του χώρου, το πλύσιμο των πιάτων κι άλλες εργασίες του σπιτιού έχουν ενταχθεί στο καθημερινό πρόγραμμα των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.).

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ « ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ» ΣΤΗΝ ΚΡΗΝΙΔΑ ΣΕΡΡΩΝ

Μία μοναδική εμπειρία για τους ενοίκους ήταν η επίσκεψη στο «Σπίτι του τσαγιού» στην Κρηνίδα Σερρών. Στο μέρος αυτό μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε και να γευτούμε διάφορα είδη τσαγιού της περιοχής μας. Η επαφή με την φύση και ο ανοιξιάτικος καιρός έκαναν την ξενάγηση ακόμη πιο απολαυστική.

Γιορτινή εκδήλωση στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης
Τα γιορτινά τους έβαλαν οι φιλοξενούμενοι στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με αφορμή των εορτασμό των γενεθλίων και των εορτών κάποιων εξ αυτών.
Οι υπεύθυνοι – εργαζόμενοι του Κέντρου διοργάνωσαν πάρτυ – έκπληξη προς τιμήν των εορταζόντων, με εδέσματα, γλυκά και μουσική.
Οι ωφελούμενοι έδειχναν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι και διασκέδαζαν με την ψυχή τους, ανανεώνοντας το… ραντεβού τους για αντίστοιχου είδους σύναξη στο προσεχές μέλλον.
#kkppamth
Σε κατασκήνωση ομάδα ενοίκων των ΣΥΔ Δράμας
Στην κατασκήνωση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας στην Λεπτοκαρυά Πιερίας φιλοξενήθηκε από τις 22 έως τις 30 Ιουλίου ομάδα ενοίκων των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος Χρόνιων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Τα παιδιά βίωσαν νέες εμπειρίες, γνώρισαν νέους φίλους και απόλαυσαν τις στιγμές σε έναν όμορφο και ασφαλή χώρο.
#kkppamth

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εμπειρία είχε το προσωπικό των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) και του Τμήματος ΑμεΑ ΠΧΠ Δράμας, όπου παρακολούθησε επιμορφωτικό σεμινάριο στην παροχή Πρώτων Βοηθειών, καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και χρήση απινιδωτή, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Δράμας.

Η δράση πραγματοποιήθηκε 11 & 15 Ιουλίου στο χώρο εργασίας του Τμήματος Φυσικής Αποκατάστασης και Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμΕΑ Δράμας, περιοχή Αγίου Σάββα από την κ. Ελισάβετ Κοντονάσιου, Νοσηλεύτρια – Εκπαιδεύτρια Πρώτων Βοηθειών του Τμήματος και την Μαρία Φωτιάδου, εθελόντρια που με μεγάλη προθυμία ανταποκρίθηκαν στο αίτημα μας, εθελοντικά, δίνοντας στους εργαζόμενους την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν πως οι πρώτες βοήθειες αποτελούν τον πρώτο και βασικό παράγοντα στην προσπάθεια διάσωσης μιας ανθρώπινης ζωής.

Η επιμόρφωση ήταν προσαρμοσμένη στην πραγματικότητα και τις ανάγκες της καθημερινής διαβίωσης των ΣΥΔ και βοήθησε στο σύνολο το προσωπικό να νιώσει έτοιμο να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα τις όποιες έκτακτες περιστάσεις ή τα μικροατυχήματα που είναι πιθανόν να συμβούν σε κάθε στέγη.

Με αφορμή το 1ο Συμπόσιο Μαρμαρογλυπτικής που πραγματοποιήθηκε στο Κ. Νευροκόπι Δράμας στις 20 Οκτωβρίου 2021 μας δόθηκε η ευκαιρία για μια επίσκεψη με τη μορφή εκπαιδευτικής εκδρομής με θέμα την τέχνη και τον πολιτισμό.
Στην έκθεση συμμετείχαν γλύπτες από έξι διαφορετικές χώρες, τους οποίους παρακολουθήσαμε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό τη στιγμή της δημιουργίας του γλυπτού τους.

Ακολούθησε γεύμα σε ταβέρνα σε κοντινό χωριό.

#kkppamth

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας επισκέφτηκαν τα παιδιά μας από τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στις 30/08 όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής και την ιστορία του τόπου.
Έπειτα ακολούθησε καφές σε αναψυκτήριο της περιοχής της Αγίας Βαρβάρας.
Στη επίσκεψη μαζί με τα παιδιά ήταν και η υπεύθυνη του παραρτήματος Δράμας κα. Χατζηδημητρίου.
#kkppamth

Καλοκαιρινό τριήμερο στην Αλεξανδρούπολη για τους ενοίκους των Σ.Υ.Δ.

Τρεις ημέρες καλοκαιρινής χαλάρωσης στην Αλεξανδρούπολη είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι ένοικοι των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) του Παραρτήματος Χρόνιων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.Παρουσία της Προέδρου του Κέντρου, κυρίας Αναστασίας Τζαμπαζλή, οι φιλοξενούμενοι των Σ.Υ.Δ. περιηγήθηκαν στην πόλη, την παραλία της και τον Φάρο και κατέλυσαν στο ξενοδοχείο «Ramada Plaza Thraki».Με μεγάλο ενθουσιασμό, βίωσαν τις ανέμελες στιγμές δίπλα στην πισίνα και στην θάλασσα, ενώ εξαιρετικές ήταν και οι εντυπώσεις τους από το μπουφέ του ξενοδοχείου.Η χαρά των παιδιών ήταν τόσο μεγάλη, που δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η επανάληψη και άλλων αντίστοιχων όμορφων πρωτοβουλιών στο προσεχές μέλλον.
#kkppamth

Στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρανέστι φιλοξενούμενοι του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας

Το μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρανέστι Δράμας επισκέφθηκαν την Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2022, ένοικοι των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, μαζί με ομάδα εξυπηρετούμενων του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
Εκεί θαύμασαν τα εκθέματα που αφορούσαν στην χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Ανάμεσά τους, λύκους, αγριογούρουνα, αρκούδα και διάφορα άλλα ζώα και πουλιά, καθώς επίσης φυτά και πετρώματα.
Το ενδιαφέρον των νεαρών επισκεπτών ήταν μεγάλο και οι πολλές απορίες τους διευκρινίστηκαν από τους υπεύθυνους του Μουσείου.
Ακολούθησε μια βόλτα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Παρανεστίου και γεύμα στην τραπεζαρία των εγκαταστάσεων του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου.

Την εικαστική έκθεση των δομών της ΕΨΥΚΑ του νομού Δράμας που παρουσιάζεται στο Κέντρο Ημέρας Πολυδεύκης, επισκέφθηκαν οι ένοικοι των ΣΥΔ στις 9 Σεπτεμβρίου 2022.

Εκεί θαύμασαν τις όμορφες δημιουργίες, κεράστηκαν και συνομίλησαν με τους ωφελούμενους του Κέντρου.

Είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν εκθεσιακούς χώρους και τα εργαστήρια και να ανταλλάξουν εμπειρίες. Ακολούθησε καφές σε αναψυκτήριο στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας.

#kkppamth

Η πρόεδρος κα. Αναστασία Τζαμπαζλή και τα μέλη του Δ.Σ του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Π.Α.Μ.Θ σας προσκαλούν την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στις 19:00 στο Αποχαιρετιστήριο Summer Barbeque Party των νέων στο χώρο ΣΥΔ στον οικισμό του Αγίου Σάββα Δράμας.
Στην εκδήλωση θα υπάρχει ζωντανή μουσική με ευγενική χορηγία της ορχήστρας ¨Επτά Όγδοα¨.
#kkpamth

Στις 23 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στα Κηπιά Καβάλας, όπου οι νέοι μας “συνάντησαν” διάσημες προσωπικότητες και φωτογραφήθηκαν μαζί τους.
Ακολούθησε καφές στην Ελευθερούπολη Καβάλας – τόπος καταγωγής ενοίκου μας – και συνάντηση με οικογενειακό φίλο, ο οποίος κέρασε όλη την ομάδα.
#kkppamth

Οι ΣΥΔ αποχαιρέτισαν το καλοκαίρι
Αποχαιρετιστήριο καλοκαιρινό barbeque πάρτι πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2022 στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
Οι προσκεκλημένοι ήταν περισσότεροι από 300 και συγκεκριμένα όλοι σχεδόν οι γονείς και οι δικαστικοί συμπαραστάτες, οι εξυπηρετούμενοι των εργαστηρίων του Κέντρου και αρκετοί καλοί φίλοι των παιδιών.
Την όμορφη βραδιά πλαισίωσαν ζωντανή μουσική, φαγητό και χορός.
Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις Στέγες εγκαινιάστηκαν στις 6 Ιουλίου 2021, επί της σημερινής διοίκησης, με την τοπική κοινωνία να τις υποδέχεται με ιδιαίτερη θέρμη.
Πρόκειται για τρία σπίτια, στο καθένα από τα οποία μπορούν να ζήσουν, σχεδόν αυτόνομα, έξι ενήλικα άτομα με αναπηρίες. Η επιλογή των ωφελουμένων έγινε με βάση κριτήρια που αφορούν την ικανότητα να συνυπάρχουν με άλλους, να συνεργάζονται και να ζουν αρμονικά, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία. Η διάρκεια του εν λόγω προγράμματος είναι 3ετής και οι τρεις στέγες είναι οι πρώτες σχετικές δομές στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
#kkppamth

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας ένοικος των ΣΥΔ με τύφλωση
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας επισκέφθηκε την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022 ένοικος των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης με τύφλωση, στο πλαίσιο του προγράμματος Via Egnatia και σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών.
Εκεί δόθηκε η ευκαιρία σε άτομα με τύφλωση να ξεναγηθούν και να αγγίξουν αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής.
Ανάλογη επίσκεψη είχε πραγματοποιηθεί και λίγο καιρό πριν, με πρωτοβουλία των ΣΥΔ του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Οι ένοικοι των Σ.Υ.Δ. στη φύτευση λαχανικών

Στη φύτευση λαχανικών, στο εργαστήριο του θερμοκηπίου του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας, συμμετέχουν οι ένοικοι των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Η δραστηριότητα της κηπουρικής συμβάλει στην βελτίωση της αδρής και λεπτής κινητικότητας και στον συντονισμό των κινήσεων.
Με αυτήν, συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις, τα άτομα έρχονται σε επαφή με την φύση, ενώ αναπτύσσονται η ομαδικότητα και η συνεργασία.
Οι ένοικοι των Σ.Υ.Δ., εξάλλου, παρατηρούν την ανάπτυξη των φυτών με το πέρασμα του χρόνου και βιώνουν την χαρά της συλλογής των καρπών.

Πρόγραμμα εκπαίδευσης ενοίκου των ΣΥΔ με τύφλωση
Πρόγραμμα εκπαίδευσης ενοίκου των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας με τύφλωση, ξεκίνησε το τελευταίο χρονικό διάστημα με απόφαση του Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.Η εκπαίδευση γίνεται από ειδική εκπαιδεύτρια της Υπηρεσίας Κινητικότητας – Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητα του ενοίκου.Πραγματοποιούνται, επίσης, μαθήματα εκπαίδευσης του προσωπικού από την ίδια εκπαιδεύτρια, με στόχο να παρέχουν ποιοτικότερες υπηρεσίες στον συγκεκριμένο ένοικο.
#kkppamth

Ο… Αη Βασίλης στα παιδιά των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Νωρίς έφερε ο… Άη Βασίλης τα δώρα στα παιδιά στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Ο κ. Δημήτρης Μπόσκος και τα παιδιά του «Με…νού», της Κοιν.Σ.Επ. (Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης) «Αλληλέγγυα Συν – Εργασία» έψαλλαν τα κάλαντα και μοίρασαν δώρα στους ωφελούμενους των Στεγών, δίνοντάς τους μεγάλη χαρά.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΩΝ ΤΩΝ Σ.Υ.Δ. ΣΤΗΝ ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ ΔΡΑΜΑΣ
Καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι ωφελούμενοι των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης επισκέπτονταν, σχεδόν καθημερινά, την Ονειρούπουλη.
Με χαρά και ενθουσιασμό οι ένοικοι των Σ.Υ.Δ. ξεναγήθηκαν στο «Χωριό του Αη Βασίλη», ψυχαγωγήθηκαν στα διάφορα θεματικά εργαστήρια, δοκίμασαν χριστουγεννιάτικα εδέσματα, παρακολούθησαν θεατρικές παραστάσεις και περιηγήθηκαν στην πόλη με το τρενάκι της Ονειρούπολης.
Η ικανοποίησή τους μεγάλη, οι αναμνήσεις τους αξέχαστες και οι εμπειρίες τους μοναδικές.
Οι επισκέψεις συνοδεύονταν πάντοτε από ζεστό ρόφημα σε καφετέριες της πόλης της Δράμας.

Οι ένοικοι των Σ.Υ.Δ. στην Ονειρούπολη

Στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης εντάσσονται και οι απογευματινές βόλτες των ωφελούμενων στην πόλης της Δράμας.
Στο πλαίσιο αυτό, με αφορμή την στολισμένη και γιορτινή πόλη, προγραμματίστηκαν έξοδος στην Ονειρούπολη και γεύμα σε κεντρικό κατάστημα.
Οι ένοικοι ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με την γιορτινή ατμόσφαιρα και το νόστιμο γεύμα και απόλαυσαν την κάθε στιγμή της εξόδου τους.

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΥ ΣΤΙΣ ΣΥΔ

Στις 23 Φεβρουαρίου 2023 διοργανώθηκε ένα αποκριάτικο πάρτυ στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του
Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.Οι ένοικοι είχαν την ευκαιρία να μεταμφιεστούν και να διασκεδάσουν, χορεύοντας σε αποκριάτικους ρυθμούς.Το κέφι και τα ζωντανά χρώματα «σκόρπισαν» χαρά στον προαύλιο χώρο των ΣΥΔ.
kkppamth

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΦΑΛΑΚΡΟ ΔΡΑΜΑΣ

Στις 24 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε εκδρομή στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού Δράμας με συμμετοχή ενοίκων των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης καθώς και ωφελούμενων των εργαστηρίων του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.Οι νέοι μας απόλαυσαν την ωραία διαδρομή, έπαιξαν με το χιόνι, ήπιαν τον καφέ τους και γευμάτισαν στο χώρο του καταφυγίου.

kkppamth

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΟ ΔΟΜΙΡΟ ΣΕΡΡΩΝ

Στις 13 Μαρτίου 2023 ομάδα νέων των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης επισκέφθηκε το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στο Δόμιρο Σερρών.

Οι ωφελούμενοι αφού προσκύνησαν στον Ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής, αγόρασαν αναμνηστικά δώρα και φυλαχτά από την Έκθεση του μοναστηριού και στη συνέχεια απόλαυσαν τον καφέ τους στο Αρχονταρίκι της Μονής.

Η ιδιαίτερη ομορφιά της τοποθεσίας πρόσφερε γαλήνη και χαλάρωση στους νέους μας, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή τόσο με τη φύση όσο και με σπάνια είδη ζώων που φιλοξενούνται εκεί.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΑΝΩΛΕΣΑΚΗ «ΓΕΝΝΗΜΑ ΨΥΧΗΣ»
Στις 9 Μαρτίου 2023 ομάδα νέων των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης επισκέφθηκε το Κτήμα Μανωλεσάκη στην Αδριανή Δράμας.
Εκεί ξεναγήθηκαν στους αμπελώνες, στους χώρους παραγωγής και εμφιάλωσης καθώς και στις υπόγειες κάβες παλαίωσης. Επίσης, ενημερώθηκαν από την οινολόγο του οινοποιείου για όλα τα στάδια της οινοπαραγωγικής διαδικασίας.
Βιώνοντας μία πρωτόγνωρη εμπειρία, οι ωφελούμενοι έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό καθ ‘όλη την ξενάγηση.
Ακολούθησε καφές σε καφετέρια γειτονικού χωριού.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΔΥΟ ΧΡΟΝΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΔ

Στις 16 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε έξοδος στο εστιατόριο «Καβουρνιάρης» στη Δράμα από τους ωφελούμενους και τους εργαζόμενους των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με αφορμή τον εορτασμό των δύο χρόνων λειτουργίας των ΣΥΔ.

Ωφελούμενοι και προσωπικό γευμάτισαν, έσβησαν την τούρτα γενεθλίων και απόλαυσαν το εορταστικό κλίμα.

ΠΑΣΧΑ ΣΤΙΣ ΣΥΔ

Εν όψει του εορτασμού του Πάσχα αναβίωσαν στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης πολλά από τα πασχαλινά έθιμα του τόπου μας.

Οι νέοι μας έβαψαν αυγά, απασχολήθηκαν με πασχαλινές κατασκευές, παρασκεύασαν πασχαλινά εδέσματα, γιόρτασαν την Ανάσταση και απόλαυσαν το πασχαλινό τραπέζι.

ΚΟΡΙΤΣΙΣΤΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Τη νέα καφετέρια της πόλης της Δράμας επισκέφτηκαν τα κορίτσια των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για να απολαύσουν το αγαπημένο τους ρόφημα.

Ο όμορφος και ξεχωριστός χώρος ενθουσίασε την ομαδά, η οποία εκδήλωσε ενδιαφέρον για μελλοντικές επισκέψεις.

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΔ

Την πρώτη μέρα του Μαΐου, ημέρα εορτασμού των λουλουδιών και της Άνοιξης, οι ένοικοι των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης απόλαυσαν την ηλιόλουστη μέρα με δράσεις στον προαύλιο χώρο.

Με συνεργασία και ομαδικότητα, κατασκεύασαν στεφάνια από λουλούδια, απασχολήθηκαν με ανοιξιάτικες κατασκευές και γευμάτισαν στη φύση.

ΤΡΑΠΕΖΙ ΑΓΑΠΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΔΡΑΜΑΣ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας πραγματοποίησε στις 4 Μαϊου του 2023 το Τραπέζι Αγάπης στην αίθουσα δεξιώσεων «ΟΠΕΡΑ» . Η προσφορά αγάπης απευθυνόταν στους νέους των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και τους εκπαιδευόμενους των εργαστηρίων του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, καθώς και σε άλλες δομές του Νομού Δράμας που εξυπηρετούν άτομα με αναπηρία.

Μέσα σ’ένα θερμό κλίμα αγάπης, όλοι οι ωφελούμενοι διασκέδασαν, χόρεψαν, τραγούδησαν και απόλαυσαν το γεύμα τους.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «LA NONNA»

Τη θεατρική παράσταση «La Nonna» της ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας παρακολούθησαν ένοικοι των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου Δράμας. Οι νέοι μας παρευρέθηκαν σε δυο παραστάσεις του παραπάνω έργου και τα εισητήρια εισόδου ήταν δωρεά του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας.

Κατά την παρακολούθηση των παραστάσεων οι νέοι έδειχναν ενθουσιασμένοι, εξέφραζαν τις απορίες τους σχετικά με την πλοκή του έργου και δήλωσαν την επιθυμία τους για παρόμοιες μελλοντικές δράσεις.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ LIONS – ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΔΡΑΜΑΣ
Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 5 Ιουνίου, η ομάδα εκπαιδευόμενων των εργαστηρίων του Τμήματος ΑμεΑ και των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΣΥΔ και αποδεχόμενοι την πρόσκληση από τα μέλη της λέσχης Lions Δράμας προέβησαν σε περιβαλλοντική δράση στο δάσος του Κορυλόβου στο Πανόραμα Δράμας. Η ομάδα από το εργαστήριο του θερμοκηπίου μαζί με την ομάδα των υπόλοιπων ωφελούμενων, βρέθηκε από νωρίς το πρωί στο δασάκι με σκοπό τη δεντροφύτευση και την περιποίηση του χώρου γύρω από ένα κιόσκι. Αφού κόψαμε τα χόρτα και καθαρίσαμε το χώρο, φυτέψαμε και ποτίσαμε τα λουλούδια ενώ τοποθετήσαμε πέτρες γύρω από τις όμορφες τριανταφυλλιές μας δημιουργώντας παρτεράκια. Τέλος, οι νέοι μας απόλαυσαν ένα σύντομο πικ-νικ με κεράσματα, που τους είχαν ετοιμάσει εκεί στο κιόσκι.
Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της λέσχης κ. Γρηγόρη, αλλά και όλα τα μέλη και τους εθελοντές που συμμετείχαν στη δράση ενώ θέλουμε να επισημάνουμε το πόσο σημαντικό είναι όλοι οι επισκέπτες του δάσους να μεριμνούν για τον σεβασμό του χώρου και για τη διατήρηση της καθαριότητάς του προκειμένου να μπορούμε να χαιρόμαστε όλοι ένα βουνό ακόμα πιο καθαρό και πιο όμορφο.
ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ Σπήλαιο Πηγών Ποταμού Αγγίτη (Μααρά)
Την Τρίτη 04 Ιουλίου, ομάδα εκπαιδευόμενων των εργαστηρίων του Τμήματος ΑμεΑ και των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΣΥΔ, πραγματοποίησαν εκδρομή στο Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη (Μααρά) στην Προσοτσάνη Δράμας. Φτάνοντας εκεί, οι νέοι απολαύσανε το καταπράσινο τοπίο και θαυμάσανε την ομορφιά της φύσης ενώ παράλληλα δροσιστήκανε στο αναψυκτήριο κάτω από τη φυσική σκιά των δέντρων.
Το σπήλαιο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και πραγματοποιήθηκε ξενάγηση μέσα στο χώρο του σε μία εκπληκτική διαδρομή στο διάδρομο πάνω από το ποτάμι παρακολουθώντας τη φυσική διακόσμηση του, η οποία κυριαρχείται από λευκούς και κόκκινους σταλακτίτες διαφόρων μορφών. Ο ξεναγός έδωσε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την προϊστορία και τα ευρήματα, για τη ζωή του σπηλαίου, όπου κάποιος μπορεί να δει ψάρια, νυχτερίδες και κάποια μεγαλύτερα θηλαστικά, όπως η βύδρα και οι μυοκάστορες, αλλά και για τη γύρω περιοχή του ποταμού.
Ήταν μια εκπαιδευτική εκδρομή όπου οι εκπαιδευόμενοί μας θα θυμούνται και θα την προτείνουν σε κάθε επισκέπτη, ώστε να την εντάξει στο πρόγραμμά του προκειμένου να θαυμάσει αυτό το μεγαλειώδες δημιούργημα της φύσης.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Το τελευταίο διάστημα ξεκίνησε η συνεργασία των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με διατροφολόγο της πόλης μας. Σκοπός της συνεργασίας αυτής είναι να διαμορφώσουμε σταδιακά έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, ώστε να προαχθεί η σωματική και ψυχική υγεία των ωφελούμενων.
Γι’αυτό τον λόγο, οι ένοικοι των ΣΥΔ επισκέφτηκαν το διαιτολογικό γραφείο της διατροφολόγου για να γνωριστούν, να κάνουν λιπομέτρηση και να συζητήσουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Έτσι και έγινε η έναρξη συγκεκριμένου προγράμματος διατροφής, ανάλογα με τις διατροφικές ανάγκες κάθε ενοίκου.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΤΕΛΕΑΣ ΔΡΑΜΑΣ
Στις 20 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο Πτελέας από ομάδα ωφελούμενων των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι ωφελούμενοι ξεναγήθηκαν στο χώρο του μουσείου, όπου γίνεται μία παρουσίαση της σύγχρονης ιστορίας, της παράδοσης, των ηθών και των εθίμων του Προσφυγικού Ελληνισμού. Οι νέοι μας φάνηκαν να εντυπωσιάστηκαν από τα εκθέματα και τις διάφορες συλλογές αντικειμένων και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.Ακολούθησε καφές σε παραδοσιακό καφενείο στην Πλατανιά Δράμας.

ΠΙΚ-ΝΙΚ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΔΡΑΜΑΣ

Στις 7 Ιουλίου προγραμματίστηκε μία εξόρμηση στο καταπράσινο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας στο κέντρο της Δράμας με σκοπό η ομάδα κοριτσιών των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης να απολαύσουν ένα όμορφο «πικ-νικ».
Γεμάτη ενθουσιασμό, η ομάδα έστησε το «πικ-νικ» πάνω στο πράσινο γρασίδι και γευμάτισε στη φύση νόστιμα σνακ που είχε επιλέξει, απολαμβάνοντας την ηλιόλουστη μέρα. Η παραπάνω δράση φαίνεται να είναι από τις αγαπημένες των κοριτσιών και έχει πλέον καθιερωθεί.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

Στις 12 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος Δράμας από ένοικους των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
Οι ωφελούμενοι και οι εργαζόμενοι προσκύνησαν στο ναό, άναψαν το κερί τους και συνομίλησαν με τις μοναχές της Μονής. Έπειτα, απόλαυσαν την ηρεμία του χώρου, με τους μοναδικούς ήχους της φύσης, πίνοντας το ρόφημα τους και δοκιμάζοντας τα γλυκά και τα εδέσματα που πρόσφεραν οι μοναχές. Το προσκύνημα στη Μονή φάνηκε να γαλήνεψε τους νέους μας, οι οποίοι αναμένουν την επόμενη επίσκεψη.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΕΨΥΚΑ

Για άλλη μια χρονιά πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα έκθεση εικαστικών από το Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης», μέρος των δομών της ΕΨΥΚΑ Ν. Δράμας, όπου και είχαν την χαρά να επισκεφθούν οι ωφελούμενοι των Εργαστηρίων και των ΣΥΔ του Τμήματος ΑΜΕΑ του Π.Χ.Π. Δράμας.
Η 16η έκθεση εικαστικών κατά σειρά των δομών της ΕΨΥΚΑ στο πλαίσιο του 46ο Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, αφορά εικαστικές δημιουργίες ατόμων με ψυχικές διαταραχές με κεντρικό τίτλο: «Πινελιές Ψυχής».
Με την παρουσία μας εκεί, οι ωφελούμενοι του τμήματός μας, θαύμασαν τα έργα τα οποία με μεγάλη ευχαρίστηση και ενθουσιασμό μας παρουσιάστηκαν, ενώ προς έκπληξή μας στο τέλος μια μικρή γιορτούλα με ζωντανή μουσική, χορούς κι κεράσματα είχε ετοιμαστεί για όλους μας.
Ακολούθησε ρόφημα στα γρασίδια της Αγίας Βαρβάρας.

Συμμετοχή σε έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
Το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι ωφελούμενοί μας συμμετείχαν σε διαγωνισμό ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
Πιο συγκεκριμένα, ο Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης κλείνει φέτος 10 χρόνια και το γιόρτασε με μια μεγάλη έκθεση με τίτλο «Ο Άνθρωπος στο Κέντρο». Μετά από επικοινωνία μας με το Μουσείο, στην έκθεση συμμετείχαν με έργα τους, ωφελούμενοι των εργαστηρίων καθώς και οι ένοικοι των ΣΥΔ.
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε από τις 23 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου 2023 με τη συνεργασία του ΟΠΑΝΔΑ στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων και παρουσιάστηκαν επιλεγμένα έργα των παιδιών που συμμετείχαν στο φετινό διαγωνισμό καθώς και τα έργα των νικητών και των διακριθέντων.
Φέτος οι συμμετοχές έφτασαν τις 19.500 παιδιά από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Όλα τα έργα έχουν αναρτηθεί στο kidscontest.gr

4ΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ LUCY ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
Στις 18 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε 4ήμερη εκδρομή των ωφελούμενων των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης στο ξενοδοχείο Lucy στην Καβάλα.
Οι εκδρομείς απόλαυσαν τη διαμονή τους στο ξενοδοχείο, η οποία περιλάμβανε πλούσια γεύματα, υπέροχη θέα, μπάνιο στην κοντινή παραλία, άψογη φιλοξενία και βόλτες στην πόλη. Συγκεκριμένα, προγραμματίστηκαν επισκέψεις σε παραθαλάσσιες καφετέριες της πόλης και επίσκεψη στο Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο Καβάλας. Τέλος, η εκδρομή ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Καβάλας, όπου διοργανώθηκε εκδήλωση με μουσική, χορό και φαγητό προς τιμήν των επισκεπτών.
Οι ωφελούμενοι επέστρεψαν στις ΣΥΔ με τις καλύτερες εντυπώσεις και γεμάτοι από νέες εικόνες και εμπειρίες, αναμένοντας επόμενες εξορμήσεις.
H Πρόεδρος κα Αναστασία Τζαμπαζλή και τα μέλη του Δ/κού Συμβουλίου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης καθώς και το προσωπικό και οι ωφελούμενοι των ΣΥΔ θα ήθελαν να ευχαριστήσουν θερμά το ξενοδοχείο Lucy τόσο για τις άριστες προδιαγραφές του όσο και για την άψογη εξυπηρέτηση.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑΣ «ΜΕ…ΝΟΥ»
Το απόγευμα της Παρασκευής 6ης Οκτωβρίου, ωφελούμενοι και προσωπικό των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης παρευρέθηκαν στο πάρτυ γενεθλίων της καφετέριας «Με…νου». Πρόκειται για μία καφετέρια – παντοπωλείο που αποτελεί εγχείρημα της πρώτης Κοινωνικής Συναιτεριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.) ένταξης ”Αλληλέγγυα Συνεργασία”, η οποία γιόρτασε τα 4 χρόνια λειτουργίας της.
Οι νέοι των ΣΥΔ, μαζί με τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους διαδκέδασαν και χόρεψαν με τις παιδικές μασκότ του πάρτυ και στη συνέχεια έσβησαν όλοι μαζί την τούρτα γενεθλίων. Ήταν ένα απολαυστικό απόγευμα γεμάτο ζωντάνια, κέφι και χαμόγελα.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΡΙΝΩΝ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΚΗΠΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
Στις 9 Οκτωβρίου ομάδα ωφελούμενων των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης επισκέφτηκε το μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στα Kηπιά Καβάλας. Πρόκειται για ένα νεοσύστατο μουσείο όπου φιλοξενούνται κέρινα ομοιώματα σημαντικών Ελλήνων αλλά και εκπροσώπων του παγκόσμιου καλλιτεχνικού στερεώματος. Είναι η δεύτερη φορά που ένοικοι των ΣΥΔ επισκέπτονται το μουσείο καθώς φαίνεται να εντυπωσιάζονται ιδιαίτερα από τα εκθέματα.
Η επίσκεψη συνδυάστηκε με βόλτα στην Ελευθερούπολη Καβάλας, τόπο καταγωγής ενοίκου των ΣΥΔ, ο οποίος συνάντησε οικογενειακό του φίλο. Η βόλτα περιελάμβανε καφέ και πρωϊνό σε κεντρική καφετέρια της περιοχής.
Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων Καβάλας, όπου φοιτούσε μία ένοικος των ΣΥΔ και θέλησε να συναντήσει παλιούς της φίλους και θεραπευτές.