Αν και ΔΕΝ είχαμε καμία απολύτως πρόθεση να δημοσιεύσουμε μια επιστολή που στείλαμε ως Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προσωπικά στην δήμαρχο Καβάλας, κυρία Δήμητρα Τσανάκα, και να δημιουργήσουμε ένα κλίμα αντιπαράθεσης με το δήμο Καβάλας. Είμαστε αναγκασμένοι να παραθέσουμε την επιστολή αυτή με αφορμή τις δηλώσεις της κυρίας δημάρχου στα τοπικά ΜΜΕ οι οποίες δημιούργησαν λανθασμένες εντυπώσεις περί εκβιασμών από τον πρόεδρο του Δ.Σ. προς την ίδια. Η παρακάτω επιστολή στάλθηκε την Πέμπτη 2 Ιουνίου στις 7.30 το απόγευμα.

«Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δραστηριοποιείται στα θέματα κοινωνικής φροντίδας, αλληλεγγύης και προστασίας της οικογένειας, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία και των ευπαθών ομάδων. Στον πυρήνα της φιλοσοφίας του βρίσκεται ο σεβασμός στον άνθρωπο και η υπεράσπιση της διαφορετικότητας. Είναι αυτονόητο πως ρατσιστικές αντιλήψεις και πρακτικές, εξ ορισμού δεν χωρούν στη λειτουργία και στις δραστηριότητές μας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα προηγούμενα, εκφράζουμε έντονα τον προβληματισμό και την αντίθεσή μας σε σχέση με τις ρατσιστικού περιεχομένου δηλώσεις αυτοδιοικητικών στελεχών του Δήμου Καβάλας, με τον οποίο είχαμε αποφασίσει να συνδιοργανώσουμε φεστιβάλ χορού ατόμων με αναπηρία.

Μετά λύπης μας παρακολουθήσαμε δημοτική σύμβουλο του Δήμου Καβάλας, και πρόεδρο Νομικού Προσώπου του Δήμου τομέα ευθύνης Παιδείας, να προβαίνει σε ανάρτηση φωτογραφίας σε βάρος του Υπουργού Παιδείας,  Ν. Φίλη, με ρατσιστικό και μισάνθρωπο περιεχόμενο.

Ασφαλώς η πολιτική αντιπαράθεση και η έκφραση γνώμης είναι φυσικό ανθρώπινο δικαίωμα. Η διασπορά όμως μίσους και ρατσιστικών απόψεων, πλήττει ευθέως τη φιλοσοφία της δράσης μας και γενικότερα προσβάλει τη δημοκρατία και τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Γι’ αυτό το λόγο, ζητούμε από εσάς κυρία Δήμαρχε, γνωστή στην κοινωνία της Καβάλας για την ευαισθησία σας, να διαχωρίσετε τη θέση του Δήμου από τη συγκεκριμένη ανάρτηση, αποδεικνύοντας στην πράξη την ανθρώπινη, αλληλέγγυα και αντιρατσιστική αντίληψη της έως τώρα διαδρομής σας.»

Στόχος του προέδρου και του Δ.Σ. του Κ.Κ.Π. – Π.Α.Μ.Θ. είναι να διαφυλάξουμε τις δομές και τους φιλοξενούμενους-εκπαιδευόμενους από ένα κλίμα ρατσισμού και μισαλλοδοξίας προερχόμενο από δημοτική σύμβουλο της πόλης και δη υπεύθυνης σε θέματα παιδείας. Επιπλέον, επιδίωξή μας είναι η σαφής αποστασιοποίηση του δήμου Καβάλας από τέτοιου είδους αντιλήψεις.

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις προσδοκίες των συμμετεχόντων ατόμων με αναπηρία, το πρόγραμμα εκδηλώσεων του φεστιβάλ χορού θα πραγματοποιηθεί κανονικά την Παρασκευή 10 Ιουνίου στις 6.30 το απόγευμα στο αθλητικό κέντρο Καλαμίτσας «Αλεξάνδρα Δημογλου». Ουδέποτε, δε, τέθηκε θέμα αποχώρησής μας ή ακύρωση του φεστιβάλ οπότε τα περί εκβιασμών είναι κενά περιεχομένου.

Με τιμή,

Το Δ.Σ. του Κ.Κ.Π. – Π.Α.Μ.Θ.