Τι θεωρείται Υποστηριζόμενη Διαβίωση

Η Υποστηριζόμενη Διαβίωση ενισχύει το θεμελιώδες δικαίωμα για ανεξάρτητη διαβίωση κάθε ατόμου με αναπηρία, μέσω:

  • της παροχής φροντίδας και υποστήριξης, με σεβασμό στα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του και
  • της διατήρησης και ανάπτυξης στο μέγιστο βαθμό των δεξιοτήτων και ικανοτήτων του, προκειμένου να διαβιεί με ασφάλεια, όσο το δυνατό πιο αυτόνομα και ενεργά στο κοινωνικό περιβάλλον, με στόχο τη κοινωνική του ένταξη συμπεριλαμβανόμενης της δυνατότητας πρόσβασης στην εκπαίδευση και την εργασία.

Η Υποστηριζόμενη Διαβίωση συντελεί αποφασιστικά στην αποϊδρυματοποίηση των ατόμων με αναπηρία που φιλοξενούνται σε μονάδες κλειστής φροντίδας. Ταυτόχρονα στοχεύει στην απόκτηση καλύτερης ποιότητας ζωής με περισσότερες ευκαιρίες και μεγαλύτερο έλεγχο των επιλογών τους από τα ίδια.

Η Υποστηριζόμενη Διαβίωση αντιμετωπίζει το ζήτημα της δια βίου διαβίωσης – κατοικίας των ατόμων με αναπηρία. Η διαβίωση των ενοίκων σε Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί “κλειστή περίθαλψη” ή “νοσηλεία”.

Ένοικοι της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) θεωρούνται τα άτομα με κάθε είδους κινητική, νοητική ή αισθητηριακή αναπηρία, εκ γενετής ή επίκτητη, ακολουθούμενη ή μη από δευτερογενείς παθήσεις και διαταραχές, τα οποία δεν μπορούν να διαβιώσουν αυτόνομα χωρίς κατάλληλη υποστήριξη.

Σε ότι αφορά τις υπηρεσίες υποστήριξης, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, αυτές πρέπει να παρέχονται σε συνεχή βάση και περιλαμβάνουν:

  • Υγιεινή, άνετη και ασφαλή διαμονή. Κάθε ένοικος έχει τον δικό του προσωπικό χώρο – δωμάτιο, όπου μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να τοποθετήσει επίπλωση και διακοσμητικά στοιχεία της επιλογής του, με δική του δαπάνη. Είναι επιτρεπτή η συγκατοίκηση δύο ενοίκων σε ένα δωμάτιο μετά από πρόταση της Διεπιστημονικής Ομάδας εφόσον πρόκειται για ζευγάρι, συγγενείς ή άτομα του ίδιου φύλου, με τη συγκατάθεση των ίδιων ή των γονέων ή των δικαστικών συμπαραστατών τους.
  • Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που παρασκευάζεται κατά προτίμηση στη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) με συμμετοχή των ενοίκων.
  • Μέριμνα για την πρόσβαση των ενοίκων σε ιατρική φροντίδα και τυχόν απαιτούμενη φαρμακευτική αγωγή.
  • Μέριμνα για την εισαγωγή σε νοσηλευτικό ίδρυμα εφόσον παραστεί ανάγκη.
  • Μέριμνα για την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση και τη συμμετοχή των ενοίκων σε κοινωνικές εκδηλώσεις ανάλογα με τις επιθυμίες τους.
  • Μέριμνα για την δια βίου εκπαίδευση των ενοίκων και τη συμμετοχή τους σε προγράμματα και δράσεις βελτίωσης των μαθησιακών τους ικανοτήτων ανάλογα με δυνατότητες και τις επιθυμίες τους.
Εγκαινιάστηκαν οι τρεις ΣΥΔ του Παραρτήματος «Χρονίων Παθήσεων Δράμας»
Εγκαινιάστηκαν την Τρίτη, 6 Ιουλίου 2021, οι τρεις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) του Παραρτήματος «Χρονίων Παθήσεων Δράμας» του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, στον προαύλιο χώρο τους, στον οικισμό του Αγίου Σάββα στη Δράμα.
Πραγματοποιήθηκε μία εξαιρετική διοργάνωση που οργανώθηκε πλήρως από την υπεύθυνη του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων και Αντιπρόεδρο του ΔΣ του Κέντρου μας κα. Χατζηδημητρίου Κατερίνα.
Πρόκειται για τρία σπίτια, στο καθένα από τα οποία μπορούν να ζήσουν, σχεδόν αυτόνομα, έξι ενήλικα άτομα με αναπηρίες. Λειτουργούν από τις 15 Ιουνίου, με 15 ωφελούμενους και 18 εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων. Η επιλογή των ωφελουμένων έγινε με βάση κριτήρια που αφορούν την ικανότητα να συνυπάρχουν με άλλους, να συνεργάζονται και να ζουν αρμονικά, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.
Η λειτουργία των τριών στεγών χρηματοδοτήθηκε από το Ε.Π. Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Άξονας Προτεραιότητας: 4 «Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή – ΕΚΤ», με ιδιαίτερη τη συμβολή της Περιφέρειας και προσωπικά του Περιφερειάρχη κ. Χρ. Μέτιου.
Στα εγκαίνια παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος του Κέντρου μας, κυρία Αναστασία Τζαμπαζλή, η Aντιπρόεδρος του Κέντρου μας και υπεύθυνη του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας κα. Χατζηδημητρίου Κατερίνα, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Ζιμπίδης, οι δήμαρχοι Δράμας κ. Μαμσάκος, Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης και Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, ο εντεταλμένος σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Δράμας κ. Παναγιωτίδης, ο Δοικητης της Τροχαιας Δραμας και Προεδρος του τοπικού της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών κ. Σκαρλιος Μηνάς, ο Δοικητης του στρατοπεδου Νευροκοπιου κ, Τζιπλάκης. Το παρών έδωσε επίσης και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Αν. Μακεδονίας κ. Κρεμμύδας. Από την διοργάνωση δεν έλειψαν ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων ΑΜΕΑ κ. Μουσμουλίδης, ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Μενού, η Πρόεδρος του φιλανθρωπικού σωματείου Αγ. Ιωάννη ο ελεήμων κα. Τσανά και ο πρόεδρος και μέλη της λέσχης Lion.
Επίσης σημαντικό παρών έδωσαν οι εκπρόσωποι των Βουλευτών Ν. Δράμας κ. Μπλούχου Κων/νου της Νέας Δημοκρατίας ο οποιος απεύθυνε χαιρετισμό με επιστολή, πρώην Βουλευτή κ. Κυριαζίδη Δημήτρη της Νέας Δημοκρατίας, κα. Χαράς Κεφαλίδου του Κινήματος Αλλαγής και κ. Θεοφιλου Ξανθόπουλου του Σύριζα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάρκεια του εν λόγω προγράμματος είναι 3ετής, οι τρεις στέγες είναι οι πρώτες σχετικές δομές στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και δρομολογείται αντίστοιχη δράση για το Παράρτημα του Κέντρου στην Ξάνθη.
#kkppmath
Στο Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων Δράμας και τις κατοικίες ΣΥΔ κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας
Tο Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων Δράμας και τις ημιαυτόνομες κατοικίες ΣΥΔ του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αν. Μακεδονίας – Θράκης επισκέφθηκε την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2021, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Στεργίου. Συνοδεύονταν από τους Βουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης κ. Σάββα Αναστασιάδη και Δράμας, κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο, καθώς και από τον πρόεδρο ΝΟΔΕ Δράμας, κ. Αλέξανδρο Γεωργιάδη.
Τα στελέχη της κυβερνώσας παράταξης ενημερώθηκαν από τους υπευθύνους για τη λειτουργία του Κέντρου και των Παραρτημάτων του, την προσφορά τους στην τοπική κοινωνία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις προοπτικές για την επίλυση αυτών.
Κοινή συνισταμένη όλων ήταν ότι η κοινωνική αλληλεγγύη δεν πρέπει επ’ ουδενί να περιχαρακώνεται σε κομματικές γραμμές, καθώς ο άνθρωπος και η προσφορά σε αυτόν είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο.
«Γενέθλια» για τις τρεις Σ.Υ.Δ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας
Ένα χρόνο λειτουργίας συμπληρώνουν την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 οι τρεις (3) Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) για Άτομα με Αναπηρίες από 18 ετών και άνω του Παραρτήματος «Χρονίων Παθήσεων Δράμας» του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Οι Σ.Υ.Δ. λειτουργούν στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανατολική Μακεδονία Θράκη» (Άξονας Προτεραιότητας: 4, «Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή – ΕΚΤ»). Σε αυτές κατοικούν άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση, κινητικές ή πολλαπλές αναπηρίες που δεν παρουσιάζουν ενεργά ψυχιατρικά προβλήματα ή επιληπτικές κρίσεις που δεν υποστηρίζονται με φαρμακευτική αγωγή.
Πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια αποϊδρυματοποίησης και εγκατάλειψης του ασυλικού μοντέλου παροχής υπηρεσιών και αποφυγής ιδρυματοποίησης για άτομα με νοητική υστέρηση, που διαβιούν είτε στο πλαίσιο κλειστής περίθαλψης είτε με τις οικογένειες τους και οι οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στη φροντίδα τους.
Με αφορμή τη συμπλήρωση του ενός χρόνου λειτουργίας τους, το Δ.Σ. του Κέντρου και οι υπεύθυνοι του Παραρτήματος θα διοργανώσουν μία μικρή γιορτή γενεθλίων, με τη συμμετοχή των φιλοξενούμενων των τριών Στεγών.

Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΠΑΜΘ συμμετείχε δυναμικά στο Φεστιβάλ Ατόμων με αναπηρία 3-4-5 Ιουνίου στο Μουζάκι Καρδίτσας και στη Λίμνη Πλαστήρα .

Η Πρόεδρος κ. Αναστασία Τζαμπαζλή και η Αντιπρόεδρος κ. Κατερίνα Χατζηδημητρίου συνόδευσαν μαζί με τους υπαλλήλους των δυο παραρτημάτων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό τους χορευτές από το Χρονίων Παθήσεων Ελευθερούπολης και  Χρονίων παθήσεων Δράμας. Στιγμές με δύναμη ψυχής, χαρά και ευγνωμοσύνη.

Το Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων Ελευθερούπολης παρουσίασε το Νησί των συναισθημάτων.

Το Παράρτημα Χρονιων Παθήσεων Δράμας παρουσίασε το χορευτικό “Πιστεύεις στα θαύματα. Πιστεύω στην αγάπη”.

Σε σύνολο 22 συμμετοχών από όλο τον κόσμο το πρώτο βραβείο κέρδισε η ομάδα του Παραρτήματος Χρονίων παθήσεων Δράμας.

Η χαρά μας απερίγραπτη και ιδιαίτερα των παιδιών τα οποία είχαν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν και να μοιραστούν με άλλα παιδιά τη χαρά της δημιουργίας.

Η προετοιμασία και η συμμετοχή είχε για όλους μας την δική της αξία. Η διαδρομή και η προσπάθεια γνωρίζουμε ως Διοίκηση, εργαζόμενοι και άτομα με αναπηρία (ωφελούμενοι) ότι έχει την δική της αξία και το δικό της φως που αντανακλά στην κοινωνία και επιβραβεύεται .

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις αδελφές Νότα Έλενα και Κωνσταντίνα που αφιέρωσαν ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ χρόνο και προσπάθεια, υπομονή και επιμονή και προετοίμασαν τα παιδιά μας και τα οδήγησαν στην πρώτη θέση .

Εμείς πιστεύουμε και στα θαύματα και στην αγάπη!

Στην Ακαδημία Ιππασίας «Κατσίτη» οι φιλοξενούμενοι των Σ.Υ.Δ.
Συστηματικές επισκέψεις στην Ακαδημία Ιππασίας «Κατσίτη» στο Δάτο Ν. Καβάλας έχουν προγραμματιστεί για τους φιλοξενούμενους των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
Στόχος της συγκεκριμένης δράσης που περιλαμβάνεται στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα των παιδιών είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, δεδομένου ότι η θεραπευτική ιππασία αποτελεί μία ευχάριστη, εκπαιδευτική δραστηριότητα που συντελεί στην κινητική, νοητική και ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία.
Πρόκειται για μία ακόμα έμπρακτη αποτύπωση του ενδιαφέροντος της διοίκησης και των εργαζομένων του Κέντρου για τους φιλοξενούμενους των Παραρτημάτων, στους οποίους προσφέρεται ό,τι είναι δυνατόν για την κοινωνική φροντίδα και προστασία τους.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΖΩΗΣ

Η εκπαίδευση σε δραστηριότητες καθημερινής ζωής και η προώθηση της δραστηριοποίησης συμβάλλουν στην εξέλιξη των ικανοτήτων και την ενίσχυση της ανεξαρτητοποίησης στο βαθμό των δυνατοτήτων του κάθε ωφελούμενου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας.

Για τον λόγο αυτό δράσεις όπως η μαγειρική, η καθαριότητα του χώρου, το πλύσιμο των πιάτων κι άλλες εργασίες του σπιτιού έχουν ενταχθεί στο καθημερινό πρόγραμμα των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.).

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ « ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ» ΣΤΗΝ ΚΡΗΝΙΔΑ ΣΕΡΡΩΝ

Μία μοναδική εμπειρία για τους ενοίκους ήταν η επίσκεψη στο «Σπίτι του τσαγιού» στην Κρηνίδα Σερρών. Στο μέρος αυτό μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε και να γευτούμε διάφορα είδη τσαγιού της περιοχής μας. Η επαφή με την φύση και ο ανοιξιάτικος καιρός έκαναν την ξενάγηση ακόμη πιο απολαυστική.

Γιορτινή εκδήλωση στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης
Τα γιορτινά τους έβαλαν οι φιλοξενούμενοι στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με αφορμή των εορτασμό των γενεθλίων και των εορτών κάποιων εξ αυτών.
Οι υπεύθυνοι – εργαζόμενοι του Κέντρου διοργάνωσαν πάρτυ – έκπληξη προς τιμήν των εορταζόντων, με εδέσματα, γλυκά και μουσική.
Οι ωφελούμενοι έδειχναν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι και διασκέδαζαν με την ψυχή τους, ανανεώνοντας το… ραντεβού τους για αντίστοιχου είδους σύναξη στο προσεχές μέλλον.
#kkppamth
Σε κατασκήνωση ομάδα ενοίκων των ΣΥΔ Δράμας
Στην κατασκήνωση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας στην Λεπτοκαρυά Πιερίας φιλοξενήθηκε από τις 22 έως τις 30 Ιουλίου ομάδα ενοίκων των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος Χρόνιων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Τα παιδιά βίωσαν νέες εμπειρίες, γνώρισαν νέους φίλους και απόλαυσαν τις στιγμές σε έναν όμορφο και ασφαλή χώρο.
#kkppamth

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εμπειρία είχε το προσωπικό των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) και του Τμήματος ΑμεΑ ΠΧΠ Δράμας, όπου παρακολούθησε επιμορφωτικό σεμινάριο στην παροχή Πρώτων Βοηθειών, καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και χρήση απινιδωτή, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Δράμας.

Η δράση πραγματοποιήθηκε 11 & 15 Ιουλίου στο χώρο εργασίας του Τμήματος Φυσικής Αποκατάστασης και Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμΕΑ Δράμας, περιοχή Αγίου Σάββα από την κ. Ελισάβετ Κοντονάσιου, Νοσηλεύτρια – Εκπαιδεύτρια Πρώτων Βοηθειών του Τμήματος και την Μαρία Φωτιάδου, εθελόντρια που με μεγάλη προθυμία ανταποκρίθηκαν στο αίτημα μας, εθελοντικά, δίνοντας στους εργαζόμενους την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν πως οι πρώτες βοήθειες αποτελούν τον πρώτο και βασικό παράγοντα στην προσπάθεια διάσωσης μιας ανθρώπινης ζωής.

Η επιμόρφωση ήταν προσαρμοσμένη στην πραγματικότητα και τις ανάγκες της καθημερινής διαβίωσης των ΣΥΔ και βοήθησε στο σύνολο το προσωπικό να νιώσει έτοιμο να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα τις όποιες έκτακτες περιστάσεις ή τα μικροατυχήματα που είναι πιθανόν να συμβούν σε κάθε στέγη.

Με αφορμή το 1ο Συμπόσιο Μαρμαρογλυπτικής που πραγματοποιήθηκε στο Κ. Νευροκόπι Δράμας στις 20 Οκτωβρίου 2021 μας δόθηκε η ευκαιρία για μια επίσκεψη με τη μορφή εκπαιδευτικής εκδρομής με θέμα την τέχνη και τον πολιτισμό.
Στην έκθεση συμμετείχαν γλύπτες από έξι διαφορετικές χώρες, τους οποίους παρακολουθήσαμε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό τη στιγμή της δημιουργίας του γλυπτού τους.

Ακολούθησε γεύμα σε ταβέρνα σε κοντινό χωριό.

#kkppamth

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας επισκέφτηκαν τα παιδιά μας από τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στις 30/08 όπου τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής και την ιστορία του τόπου.
Έπειτα ακολούθησε καφές σε αναψυκτήριο της περιοχής της Αγίας Βαρβάρας.
Στη επίσκεψη μαζί με τα παιδιά ήταν και η υπεύθυνη του παραρτήματος Δράμας κα. Χατζηδημητρίου.
#kkppamth

Καλοκαιρινό τριήμερο στην Αλεξανδρούπολη για τους ενοίκους των Σ.Υ.Δ.

Τρεις ημέρες καλοκαιρινής χαλάρωσης στην Αλεξανδρούπολη είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι ένοικοι των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) του Παραρτήματος Χρόνιων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.Παρουσία της Προέδρου του Κέντρου, κυρίας Αναστασίας Τζαμπαζλή, οι φιλοξενούμενοι των Σ.Υ.Δ. περιηγήθηκαν στην πόλη, την παραλία της και τον Φάρο και κατέλυσαν στο ξενοδοχείο «Ramada Plaza Thraki».Με μεγάλο ενθουσιασμό, βίωσαν τις ανέμελες στιγμές δίπλα στην πισίνα και στην θάλασσα, ενώ εξαιρετικές ήταν και οι εντυπώσεις τους από το μπουφέ του ξενοδοχείου.Η χαρά των παιδιών ήταν τόσο μεγάλη, που δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η επανάληψη και άλλων αντίστοιχων όμορφων πρωτοβουλιών στο προσεχές μέλλον.
#kkppamth

Στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρανέστι φιλοξενούμενοι του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας

Το μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Παρανέστι Δράμας επισκέφθηκαν την Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2022, ένοικοι των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, μαζί με ομάδα εξυπηρετούμενων του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
Εκεί θαύμασαν τα εκθέματα που αφορούσαν στην χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Ανάμεσά τους, λύκους, αγριογούρουνα, αρκούδα και διάφορα άλλα ζώα και πουλιά, καθώς επίσης φυτά και πετρώματα.
Το ενδιαφέρον των νεαρών επισκεπτών ήταν μεγάλο και οι πολλές απορίες τους διευκρινίστηκαν από τους υπεύθυνους του Μουσείου.
Ακολούθησε μια βόλτα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Παρανεστίου και γεύμα στην τραπεζαρία των εγκαταστάσεων του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου.

Την εικαστική έκθεση των δομών της ΕΨΥΚΑ του νομού Δράμας που παρουσιάζεται στο Κέντρο Ημέρας Πολυδεύκης, επισκέφθηκαν οι ένοικοι των ΣΥΔ στις 9 Σεπτεμβρίου 2022.

Εκεί θαύμασαν τις όμορφες δημιουργίες, κεράστηκαν και συνομίλησαν με τους ωφελούμενους του Κέντρου.

Είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν εκθεσιακούς χώρους και τα εργαστήρια και να ανταλλάξουν εμπειρίες. Ακολούθησε καφές σε αναψυκτήριο στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας.

#kkppamth

Η πρόεδρος κα. Αναστασία Τζαμπαζλή και τα μέλη του Δ.Σ του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Π.Α.Μ.Θ σας προσκαλούν την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στις 19:00 στο Αποχαιρετιστήριο Summer Barbeque Party των νέων στο χώρο ΣΥΔ στον οικισμό του Αγίου Σάββα Δράμας.
Στην εκδήλωση θα υπάρχει ζωντανή μουσική με ευγενική χορηγία της ορχήστρας ¨Επτά Όγδοα¨.
#kkpamth

Στις 23 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στα Κηπιά Καβάλας, όπου οι νέοι μας “συνάντησαν” διάσημες προσωπικότητες και φωτογραφήθηκαν μαζί τους.
Ακολούθησε καφές στην Ελευθερούπολη Καβάλας – τόπος καταγωγής ενοίκου μας – και συνάντηση με οικογενειακό φίλο, ο οποίος κέρασε όλη την ομάδα.
#kkppamth

Οι ΣΥΔ αποχαιρέτισαν το καλοκαίρι
Αποχαιρετιστήριο καλοκαιρινό barbeque πάρτι πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2022 στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
Οι προσκεκλημένοι ήταν περισσότεροι από 300 και συγκεκριμένα όλοι σχεδόν οι γονείς και οι δικαστικοί συμπαραστάτες, οι εξυπηρετούμενοι των εργαστηρίων του Κέντρου και αρκετοί καλοί φίλοι των παιδιών.
Την όμορφη βραδιά πλαισίωσαν ζωντανή μουσική, φαγητό και χορός.
Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις Στέγες εγκαινιάστηκαν στις 6 Ιουλίου 2021, επί της σημερινής διοίκησης, με την τοπική κοινωνία να τις υποδέχεται με ιδιαίτερη θέρμη.
Πρόκειται για τρία σπίτια, στο καθένα από τα οποία μπορούν να ζήσουν, σχεδόν αυτόνομα, έξι ενήλικα άτομα με αναπηρίες. Η επιλογή των ωφελουμένων έγινε με βάση κριτήρια που αφορούν την ικανότητα να συνυπάρχουν με άλλους, να συνεργάζονται και να ζουν αρμονικά, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία. Η διάρκεια του εν λόγω προγράμματος είναι 3ετής και οι τρεις στέγες είναι οι πρώτες σχετικές δομές στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
#kkppamth

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας ένοικος των ΣΥΔ με τύφλωση
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας επισκέφθηκε την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022 ένοικος των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης με τύφλωση, στο πλαίσιο του προγράμματος Via Egnatia και σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών.
Εκεί δόθηκε η ευκαιρία σε άτομα με τύφλωση να ξεναγηθούν και να αγγίξουν αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής.
Ανάλογη επίσκεψη είχε πραγματοποιηθεί και λίγο καιρό πριν, με πρωτοβουλία των ΣΥΔ του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Οι ένοικοι των Σ.Υ.Δ. στη φύτευση λαχανικών

Στη φύτευση λαχανικών, στο εργαστήριο του θερμοκηπίου του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας, συμμετέχουν οι ένοικοι των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Η δραστηριότητα της κηπουρικής συμβάλει στην βελτίωση της αδρής και λεπτής κινητικότητας και στον συντονισμό των κινήσεων.
Με αυτήν, συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις, τα άτομα έρχονται σε επαφή με την φύση, ενώ αναπτύσσονται η ομαδικότητα και η συνεργασία.
Οι ένοικοι των Σ.Υ.Δ., εξάλλου, παρατηρούν την ανάπτυξη των φυτών με το πέρασμα του χρόνου και βιώνουν την χαρά της συλλογής των καρπών.

Πρόγραμμα εκπαίδευσης ενοίκου των ΣΥΔ με τύφλωση
Πρόγραμμα εκπαίδευσης ενοίκου των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας με τύφλωση, ξεκίνησε το τελευταίο χρονικό διάστημα με απόφαση του Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.Η εκπαίδευση γίνεται από ειδική εκπαιδεύτρια της Υπηρεσίας Κινητικότητας – Προσανατολισμού και Δεξιοτήτων Καθημερινής Διαβίωσης του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητα του ενοίκου.Πραγματοποιούνται, επίσης, μαθήματα εκπαίδευσης του προσωπικού από την ίδια εκπαιδεύτρια, με στόχο να παρέχουν ποιοτικότερες υπηρεσίες στον συγκεκριμένο ένοικο.
#kkppamth

Ο… Αη Βασίλης στα παιδιά των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Νωρίς έφερε ο… Άη Βασίλης τα δώρα στα παιδιά στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Ο κ. Δημήτρης Μπόσκος και τα παιδιά του «Με…νού», της Κοιν.Σ.Επ. (Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης) «Αλληλέγγυα Συν – Εργασία» έψαλλαν τα κάλαντα και μοίρασαν δώρα στους ωφελούμενους των Στεγών, δίνοντάς τους μεγάλη χαρά.

ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΩΝ ΤΩΝ Σ.Υ.Δ. ΣΤΗΝ ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ ΔΡΑΜΑΣ
Καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι ωφελούμενοι των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης επισκέπτονταν, σχεδόν καθημερινά, την Ονειρούπουλη.
Με χαρά και ενθουσιασμό οι ένοικοι των Σ.Υ.Δ. ξεναγήθηκαν στο «Χωριό του Αη Βασίλη», ψυχαγωγήθηκαν στα διάφορα θεματικά εργαστήρια, δοκίμασαν χριστουγεννιάτικα εδέσματα, παρακολούθησαν θεατρικές παραστάσεις και περιηγήθηκαν στην πόλη με το τρενάκι της Ονειρούπολης.
Η ικανοποίησή τους μεγάλη, οι αναμνήσεις τους αξέχαστες και οι εμπειρίες τους μοναδικές.
Οι επισκέψεις συνοδεύονταν πάντοτε από ζεστό ρόφημα σε καφετέριες της πόλης της Δράμας.