Τι θεωρείται Υποστηριζόμενη Διαβίωση

Η Υποστηριζόμενη Διαβίωση ενισχύει το θεμελιώδες δικαίωμα για ανεξάρτητη διαβίωση κάθε ατόμου με αναπηρία, μέσω:

  • της παροχής φροντίδας και υποστήριξης, με σεβασμό στα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του και
  • της διατήρησης και ανάπτυξης στο μέγιστο βαθμό των δεξιοτήτων και ικανοτήτων του, προκειμένου να διαβιεί με ασφάλεια, όσο το δυνατό πιο αυτόνομα και ενεργά στο κοινωνικό περιβάλλον, με στόχο τη κοινωνική του ένταξη συμπεριλαμβανόμενης της δυνατότητας πρόσβασης στην εκπαίδευση και την εργασία.

Η Υποστηριζόμενη Διαβίωση συντελεί αποφασιστικά στην αποϊδρυματοποίηση των ατόμων με αναπηρία που φιλοξενούνται σε μονάδες κλειστής φροντίδας. Ταυτόχρονα στοχεύει στην απόκτηση καλύτερης ποιότητας ζωής με περισσότερες ευκαιρίες και μεγαλύτερο έλεγχο των επιλογών τους από τα ίδια.

Η Υποστηριζόμενη Διαβίωση αντιμετωπίζει το ζήτημα της δια βίου διαβίωσης – κατοικίας των ατόμων με αναπηρία. Η διαβίωση των ενοίκων σε Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί “κλειστή περίθαλψη” ή “νοσηλεία”.

Ένοικοι της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) θεωρούνται τα άτομα με κάθε είδους κινητική, νοητική ή αισθητηριακή αναπηρία, εκ γενετής ή επίκτητη, ακολουθούμενη ή μη από δευτερογενείς παθήσεις και διαταραχές, τα οποία δεν μπορούν να διαβιώσουν αυτόνομα χωρίς κατάλληλη υποστήριξη.

Σε ότι αφορά τις υπηρεσίες υποστήριξης, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, αυτές πρέπει να παρέχονται σε συνεχή βάση και περιλαμβάνουν:

  • Υγιεινή, άνετη και ασφαλή διαμονή. Κάθε ένοικος έχει τον δικό του προσωπικό χώρο – δωμάτιο, όπου μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να τοποθετήσει επίπλωση και διακοσμητικά στοιχεία της επιλογής του, με δική του δαπάνη. Είναι επιτρεπτή η συγκατοίκηση δύο ενοίκων σε ένα δωμάτιο μετά από πρόταση της Διεπιστημονικής Ομάδας εφόσον πρόκειται για ζευγάρι, συγγενείς ή άτομα του ίδιου φύλου, με τη συγκατάθεση των ίδιων ή των γονέων ή των δικαστικών συμπαραστατών τους.
  • Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που παρασκευάζεται κατά προτίμηση στη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) με συμμετοχή των ενοίκων.
  • Μέριμνα για την πρόσβαση των ενοίκων σε ιατρική φροντίδα και τυχόν απαιτούμενη φαρμακευτική αγωγή.
  • Μέριμνα για την εισαγωγή σε νοσηλευτικό ίδρυμα εφόσον παραστεί ανάγκη.
  • Μέριμνα για την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση και τη συμμετοχή των ενοίκων σε κοινωνικές εκδηλώσεις ανάλογα με τις επιθυμίες τους.
  • Μέριμνα για την δια βίου εκπαίδευση των ενοίκων και τη συμμετοχή τους σε προγράμματα και δράσεις βελτίωσης των μαθησιακών τους ικανοτήτων ανάλογα με δυνατότητες και τις επιθυμίες τους.
Εγκαινιάστηκαν οι τρεις ΣΥΔ του Παραρτήματος «Χρονίων Παθήσεων Δράμας»
Εγκαινιάστηκαν την Τρίτη, 6 Ιουλίου 2021, οι τρεις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) του Παραρτήματος «Χρονίων Παθήσεων Δράμας» του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, στον προαύλιο χώρο τους, στον οικισμό του Αγίου Σάββα στη Δράμα.
Πραγματοποιήθηκε μία εξαιρετική διοργάνωση που οργανώθηκε πλήρως από την υπεύθυνη του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων και Αντιπρόεδρο του ΔΣ του Κέντρου μας κα. Χατζηδημητρίου Κατερίνα.
Πρόκειται για τρία σπίτια, στο καθένα από τα οποία μπορούν να ζήσουν, σχεδόν αυτόνομα, έξι ενήλικα άτομα με αναπηρίες. Λειτουργούν από τις 15 Ιουνίου, με 15 ωφελούμενους και 18 εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων. Η επιλογή των ωφελουμένων έγινε με βάση κριτήρια που αφορούν την ικανότητα να συνυπάρχουν με άλλους, να συνεργάζονται και να ζουν αρμονικά, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.
Η λειτουργία των τριών στεγών χρηματοδοτήθηκε από το Ε.Π. Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Άξονας Προτεραιότητας: 4 «Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή – ΕΚΤ», με ιδιαίτερη τη συμβολή της Περιφέρειας και προσωπικά του Περιφερειάρχη κ. Χρ. Μέτιου.
Στα εγκαίνια παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος του Κέντρου μας, κυρία Αναστασία Τζαμπαζλή, η Aντιπρόεδρος του Κέντρου μας και υπεύθυνη του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας κα. Χατζηδημητρίου Κατερίνα, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Ζιμπίδης, οι δήμαρχοι Δράμας κ. Μαμσάκος, Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης και Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, ο εντεταλμένος σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Δράμας κ. Παναγιωτίδης, ο Δοικητης της Τροχαιας Δραμας και Προεδρος του τοπικού της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών κ. Σκαρλιος Μηνάς, ο Δοικητης του στρατοπεδου Νευροκοπιου κ, Τζιπλάκης. Το παρών έδωσε επίσης και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Αν. Μακεδονίας κ. Κρεμμύδας. Από την διοργάνωση δεν έλειψαν ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων ΑΜΕΑ κ. Μουσμουλίδης, ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Μενού, η Πρόεδρος του φιλανθρωπικού σωματείου Αγ. Ιωάννη ο ελεήμων κα. Τσανά και ο πρόεδρος και μέλη της λέσχης Lion.
Επίσης σημαντικό παρών έδωσαν οι εκπρόσωποι των Βουλευτών Ν. Δράμας κ. Μπλούχου Κων/νου της Νέας Δημοκρατίας ο οποιος απεύθυνε χαιρετισμό με επιστολή, πρώην Βουλευτή κ. Κυριαζίδη Δημήτρη της Νέας Δημοκρατίας, κα. Χαράς Κεφαλίδου του Κινήματος Αλλαγής και κ. Θεοφιλου Ξανθόπουλου του Σύριζα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάρκεια του εν λόγω προγράμματος είναι 3ετής, οι τρεις στέγες είναι οι πρώτες σχετικές δομές στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και δρομολογείται αντίστοιχη δράση για το Παράρτημα του Κέντρου στην Ξάνθη.
#kkppmath
Στο Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων Δράμας και τις κατοικίες ΣΥΔ κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας
Tο Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων Δράμας και τις ημιαυτόνομες κατοικίες ΣΥΔ του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αν. Μακεδονίας – Θράκης επισκέφθηκε την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2021, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Στεργίου. Συνοδεύονταν από τους Βουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης κ. Σάββα Αναστασιάδη και Δράμας, κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο, καθώς και από τον πρόεδρο ΝΟΔΕ Δράμας, κ. Αλέξανδρο Γεωργιάδη.
Τα στελέχη της κυβερνώσας παράταξης ενημερώθηκαν από τους υπευθύνους για τη λειτουργία του Κέντρου και των Παραρτημάτων του, την προσφορά τους στην τοπική κοινωνία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις προοπτικές για την επίλυση αυτών.
Κοινή συνισταμένη όλων ήταν ότι η κοινωνική αλληλεγγύη δεν πρέπει επ’ ουδενί να περιχαρακώνεται σε κομματικές γραμμές, καθώς ο άνθρωπος και η προσφορά σε αυτόν είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο.
«Γενέθλια» για τις τρεις Σ.Υ.Δ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας
Ένα χρόνο λειτουργίας συμπληρώνουν την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 οι τρεις (3) Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) για Άτομα με Αναπηρίες από 18 ετών και άνω του Παραρτήματος «Χρονίων Παθήσεων Δράμας» του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Οι Σ.Υ.Δ. λειτουργούν στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανατολική Μακεδονία Θράκη» (Άξονας Προτεραιότητας: 4, «Ανθρώπινοι Πόροι και Κοινωνική Συνοχή – ΕΚΤ»). Σε αυτές κατοικούν άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό, εγκεφαλική παράλυση, κινητικές ή πολλαπλές αναπηρίες που δεν παρουσιάζουν ενεργά ψυχιατρικά προβλήματα ή επιληπτικές κρίσεις που δεν υποστηρίζονται με φαρμακευτική αγωγή.
Πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια αποϊδρυματοποίησης και εγκατάλειψης του ασυλικού μοντέλου παροχής υπηρεσιών και αποφυγής ιδρυματοποίησης για άτομα με νοητική υστέρηση, που διαβιούν είτε στο πλαίσιο κλειστής περίθαλψης είτε με τις οικογένειες τους και οι οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στη φροντίδα τους.
Με αφορμή τη συμπλήρωση του ενός χρόνου λειτουργίας τους, το Δ.Σ. του Κέντρου και οι υπεύθυνοι του Παραρτήματος θα διοργανώσουν μία μικρή γιορτή γενεθλίων, με τη συμμετοχή των φιλοξενούμενων των τριών Στεγών.

Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΠΑΜΘ συμμετείχε δυναμικά στο Φεστιβάλ Ατόμων με αναπηρία 3-4-5 Ιουνίου στο Μουζάκι Καρδίτσας και στη Λίμνη Πλαστήρα .

Η Πρόεδρος κ. Αναστασία Τζαμπαζλή και η Αντιπρόεδρος κ. Κατερίνα Χατζηδημητρίου συνόδευσαν μαζί με τους υπαλλήλους των δυο παραρτημάτων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό τους χορευτές από το Χρονίων Παθήσεων Ελευθερούπολης και  Χρονίων παθήσεων Δράμας. Στιγμές με δύναμη ψυχής, χαρά και ευγνωμοσύνη.

Το Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων Ελευθερούπολης παρουσίασε το Νησί των συναισθημάτων.

Το Παράρτημα Χρονιων Παθήσεων Δράμας παρουσίασε το χορευτικό “Πιστεύεις στα θαύματα. Πιστεύω στην αγάπη”.

Σε σύνολο 22 συμμετοχών από όλο τον κόσμο το πρώτο βραβείο κέρδισε η ομάδα του Παραρτήματος Χρονίων παθήσεων Δράμας.

Η χαρά μας απερίγραπτη και ιδιαίτερα των παιδιών τα οποία είχαν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν και να μοιραστούν με άλλα παιδιά τη χαρά της δημιουργίας.

Η προετοιμασία και η συμμετοχή είχε για όλους μας την δική της αξία. Η διαδρομή και η προσπάθεια γνωρίζουμε ως Διοίκηση, εργαζόμενοι και άτομα με αναπηρία (ωφελούμενοι) ότι έχει την δική της αξία και το δικό της φως που αντανακλά στην κοινωνία και επιβραβεύεται .

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τις αδελφές Νότα Έλενα και Κωνσταντίνα που αφιέρωσαν ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ χρόνο και προσπάθεια, υπομονή και επιμονή και προετοίμασαν τα παιδιά μας και τα οδήγησαν στην πρώτη θέση .

Εμείς πιστεύουμε και στα θαύματα και στην αγάπη!

Στην Ακαδημία Ιππασίας «Κατσίτη» οι φιλοξενούμενοι των Σ.Υ.Δ.
Συστηματικές επισκέψεις στην Ακαδημία Ιππασίας «Κατσίτη» στο Δάτο Ν. Καβάλας έχουν προγραμματιστεί για τους φιλοξενούμενους των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
Στόχος της συγκεκριμένης δράσης που περιλαμβάνεται στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα των παιδιών είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, δεδομένου ότι η θεραπευτική ιππασία αποτελεί μία ευχάριστη, εκπαιδευτική δραστηριότητα που συντελεί στην κινητική, νοητική και ψυχοκοινωνική αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία.
Πρόκειται για μία ακόμα έμπρακτη αποτύπωση του ενδιαφέροντος της διοίκησης και των εργαζομένων του Κέντρου για τους φιλοξενούμενους των Παραρτημάτων, στους οποίους προσφέρεται ό,τι είναι δυνατόν για την κοινωνική φροντίδα και προστασία τους.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΖΩΗΣ

Η εκπαίδευση σε δραστηριότητες καθημερινής ζωής και η προώθηση της δραστηριοποίησης συμβάλλουν στην εξέλιξη των ικανοτήτων και την ενίσχυση της ανεξαρτητοποίησης στο βαθμό των δυνατοτήτων του κάθε ωφελούμενου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας.

Για τον λόγο αυτό δράσεις όπως η μαγειρική, η καθαριότητα του χώρου, το πλύσιμο των πιάτων κι άλλες εργασίες του σπιτιού έχουν ενταχθεί στο καθημερινό πρόγραμμα των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.).