Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ, και κυρίως μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας του παραρτήματος Προστασίας Παιδιού Καβάλας, εφαρμόζει σύγχρονες εναλλακτικές μορφές παιδικής προστασίας με τα προγράμματα αναδοχής και παιδοθεσίας. Στην εξαιρετική δουλειά που πραγματοποιείται στον τομέα αυτό έρχεται να προστεθεί κι ένα πολύ σημαντικό έργο που θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια αποϊδρυματοποίησης.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΚΚΠ ΑΜΘ, κ. Σωτήρης Σωτηριάδης, παραδόθηκε ένα πλήρως ανακαινισμένο διαμέρισμα που θα μπορεί να φιλοξενήσει τουλάχιστον 2 άτομα που θα έχουν υποβάλει αίτηση αναδοχής ή παιδοθεσίας και θα βρίσκονται στη διαδικασία γνωριμίας με κάποιο παιδί, πάντοτε με την έγκριση και εποπτεία της κοινωνικής υπηρεσίας. Ο συγκεκριμένος χώρος θα μπορεί, επίσης, να φιλοξενήσει και υποψήφια ζευγάρια που θα συμμετέχουν σε προγράμματα εκπαίδευσης αναδοχής ή παιδοθεσίας όπως προβλέπεται από τον νόμο 4538/2018.

Ο πρόεδρος του ΚΚΠ ΑΜΘ, κ. Σωτηριάδης, τόνισε: “Καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε ένα ακόμη στόχο που είχαμε θέσει από την αρχή της θητείας μας. Θέλουμε να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο στη σπουδαία δουλειά που γίνεται από την κοινωνική μας υπηρεσία στο πρόγραμμα της αναδοχής ώστε κάθε παιδί να μεγαλώνει στο φυσικό του περιβάλλον που είναι ένα σπίτι και μία οικογένεια. Τα ιδρύματα όσο καλά στελεχωμένα κι αν είναι όσο καλές υπηρεσίες κι αν παρέχουν δεν είναι λύση. Δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την οικογένεια. Με την έναρξη λειτουργίας του φιλοξενείου θα διευκολύνουμε κυρίως τα υποψήφια ζευγάρια που έρχονται από μακριά. Οι αιτήσεις εκτός Καβάλας είναι πολλές. Αρκετές είναι και εκτός περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Έτσι, λοιπόν, θα μπορούν να διαμένουν όσο χρειάζεται μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία γνωριμίας με ένα παιδί με την καθοδήγηση και συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία. Δεν θα χρειάζεται να ταλαιπωρούνται με μετακινήσεις λόγω μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.”

Το φιλοξενείο “Αριάδνη-Θησέας” βρίσκεται στην είσοδο που στεγάζονται τόσο η κεντρική υπηρεσία του ΚΚΠ ΑΜΘ όσο και το παράρτημα Προστασίας Παιδιού στην Καβάλα. Είναι ένα διαμέρισμα που αποτελείται από κουζίνα, τουαλέτα-μπάνιο, σαλόνι και κρεβατοκάμαρα.

Δείτε το φωτογραφικό υλικό από την αρχή των εργασιών ως την ολοκλήρωσή τους.