Η δύναμη της τέχνης μπορεί να διευκολύνει την αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων χωρίς διακρίσεις

 

Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμμετείχε στην 3η Πανελλήνια Συνάντηση Ομάδων Χορού Ατόμων με Αναπηρία(ΑμεΑ) και μεικτών ομάδων, που διοργανώθηκε το Σαββατοκύριακο 28-29 Μαΐου στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Καρδίτσας. Το Φεστιβάλ αυτό, μοναδικό για το είδος του στον ελληνικό χώρο, διοργανώθηκε από την Καλλιτεχνική εταιρεία «Δρυάδες εν πλω» υπό τη διεύθυνση της εκπαιδευτικού – χορογράφου – χοροθεραπεύτριας κα. Μαρίας Καραπαναγιώτη, με τη συμμετοχή 27 ομάδων χορού απ’ όλη την Ελλάδα.

Το Κ.Κ.Π. – Π.Α.Μ.Θ εκπροσωπήθηκε από τη χορευτική ομάδα «Άνθεμα» του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας που χόρεψε παραδοσιακούς χορούς και απέσπασε το βραβείο της «έντονης ρυθμικής απόδοσης» και τη χορευτική ομάδα «Φτερά της ψυχής» του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Ελευθερούπολης,  που παρουσίασε το έργο «Το όνειρο του Πέτρου» και διακρίθηκε με το βραβείο «λυρικότητας και αισιόδοξου μηνύματος». Στις διήμερες εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Κ.Κ.Π. – Π.Α.Μ.Θ. κ. Σωτήρης Σωτηριάδης και τρία μέλη του Δ.Σ. η κα. Κυριακή Καρνετσή, η κα. Άρτεμις Βελικοπούλου και η κα. Χαρίκλεια Γιαννακίδου.

Θεωρούμε σημαντική τη συμμετοχή των ομάδων μας στη συνάντηση αυτή γιατί συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα αποκλεισμού και στην απενοχοποίηση της αναπηρίας μέσω της ενεργητικής συμμετοχής.

Το σημαντικότερο όμως απ’ όλα ήταν οι εμπειρίες που αποκόμισαν οι εκπαιδευόμενοι των δύο παραρτημάτων μας από τη συμμετοχή τους στη μεγάλη και άρτια οργανωμένη γιορτή. Όπου μέσα από την τέχνη του χορού προβλήθηκαν και αναδείχθηκαν οι εξαιρετικές δυνατότητες και αρετές των ανθρώπων με αναπηρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

 

Από τη Γραμματεία του Δ.Σ.

του Κ.Κ.Π. – Π.Α.Μ.Θ.