ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στις 14 Νοεμβρίου ομάδα νέων των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή στη Θεσσαλονίκη.Εκεί επισκέφτηκαν την Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος, όπου φοιτούσε για χρόνια ένοικος των ΣΥΔ, ο οποίος κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και επιθυμούσε να δει τους παλιούς του φίλους και εκπαιδευτικούς. Πραγματοποιήθηκε ξενάγηση της ομάδας στον χώρο του Κ.Δ.Η.Φ. και των Σ.Υ.Δ. που στεγάζονται στην ίδια δομή. Έγινε ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας και από τις δύο πλευρές, μοιράστηκαν οι ομάδες τις εμπειρίες τους και οι ωφελούμενοι γνωρίστηκαν μεταξύ τους. Η επίσκεψη έκλεισε με το κάλεσμα μας για επίσκεψή τους στις ΣΥΔ στη Δράμα.Στη συνέχεια της εκδρομής, η ομάδα γευμάτισε κι έκανε βόλτες σε εμπορικό κατάστημα της περιοχής. Οι νέοι απόλαυσαν την εκδρομή και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΗΦΗ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Συνεχίζοντας τις δράσεις μας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ωφελούμενοι και προσωπικό του Τμήματος ΑμεΑ και των ΣΥΔ του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κ.Κ.Π.Π.Α.Μ.Θ. επισκέφθηκαν το Κέντρο Ημερήσιας Φιλοξενίας Ηλικιωμένων ΚΗΦΗ Δράμας, την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023, έπειτα από την πρόσκληση που δεχτήκαμε.
Πραγματοποιήθηκε δράση δικτύωσης, δημιουργικής έκφρασης και ψυχαγωγίας στην οποία υπήρξε αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών του ΚΗΦΗ και του τμήματός μας μέσα από χορούς, μουσική και τραγούδια. Στόχο αποτέλεσε η προώθηση μιας κουλτούρας αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ GALA ΧΟΡΟΥ
Ο Χριστουγεννιάτικος θεσμός του ετήσιου Χορευτικού GALA που διοργανώνεται από τα Κέντρα Μπαλέτου Pirouette, Έλενα και Κωνσταντίνα Νότα έλαβε χώρα στις 17 Δεκεμβρίου 2023 στην αίθουσα του Μουσικού σχολείου Δράμας, όπου και συμμετείχαν ομάδα των ωφελούμενων του Τμήματος ΑΜΕΑ και των ΣΥΔ του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας που αποτελούν τη μεικτή ομάδα έκφρασης “Άνθεμα”. Η βραδυά, την οποία πολλοί χαρακτήρισαν «μαγευτική», είχε πολλά χορευτικά σύνολα και μέσα σε αυτά οι δικοί μας χορευτές όπου ενώνοντας την καλλιτεχνική έκφραση με την κοινωνική αποδοχή της διαφορετικότητας είχαν την ευκαιρία για άλλη μια φορά να εκφραστούν με τον χορό στη σκηνή, σε μια πραγματική «γιορτή» εισπράττοντας θερμά χειροκροτήματα από το κοινό.
Ευχαριστήσουμε θερμά τις δασκάλες χορού Έλενας και Κωνσταντίνας Νότα από τα Κέντρα Μπαλέτου Pirouette και ανανεώνοντας το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά!
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
Στις 4 Δεκεμβρίου ημέρα της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας, πολιούχος της πόλης της Δράμας, ομάδα ενοίκων των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επισκέφτηκε τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα, με σκοπό να αναβιώσουν το τοπικό έθιμο με τα «καραβάκια των ευχών».
Εκεί λοιπόν, έριξαν το αυτοσχέδιο καραβάκι τους στα νερά της Αγίας Βαρβάρας, κάνοντας τις δικές τους ευχές. Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας για να ανάψουν κεράκι και να προσευχηθούν στο ναό.
Τέλος, οι νέοι απόλαυσαν τον καφέ τους σε καφετέρια της πόλης.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Στις 16 Δεκεμβρίου ομάδα νέα των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης παρευρέθηκε στη θεατρική παράσταση του έργου «Ο Μικρός Πρίγκιπας» που διαδραματίστηκε στην πόλη της Δράμας από τον Σύλλογο Μέριμνας ΑμεΑ Νοηματικής Υστέρησης Ν.Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι».Οι νέοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα έργο με κοινωνικά μηνύματα, θαυμάζοντας το ταλέντο και τα χαρίσματα άλλων νέων ατόμων. Η ομάδα καθηλώθηκε με ενδιαφέρον απέναντι στους πρωταγωνιστές, τους οποίους συγχάρηκε στο τέλος της παράστασης. Η παραπάνω δράση αποτέλεσε έναν ενδιαφέρον τρόπο ψυχαγωγίας που έγινε φυσικά μέρος του προγράμματος των ΣΥΔ.Ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο «Άγιοι Θεόδωροι» για την ιδιαίτερη πρόσκληση τους.
ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ ΔΡΑΜΑΣ
Κατά τη διάρκεια των εορτών οι νέοι των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης πραγματοποίησαν επισκέψεις σε καθημερινή βάση στην Ονειρούπολη Δράμας.Εκεί τόσο τις πρωϊνές ώρες όσο και τις απογευματινές, βίωσαν την μαγεία των Χριστουγέννων κάνοντας βόλτα στην Χριστουγεννιάτικη αγορά, διασκεδάζοντας στα ψυχαγωγικά παιχνίδια, συμμετέχοντας σε δράσεις στα σπιτάκια της Ονειρούπολης, παρακολουθώντας εορταστικές παραστάσεις και επισκέπτοντας το σπίτι του Άγιου Βασίλη. Οι ωφελούμενοι ένιωθαν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι και με χαρά απολάμβαναν τις επισκέψεις τους στο χωριό του Άγιου Βασίλη.Φυσικά σε κάθε τους επίσκεψη οι νέοι γεύτηκαν ζεστό ρόφημα της επιλογής τους και νόστιμα εδέσματα.
Επίσκεψη στην Εικαστική Έκθεση των Αμπατζόγλου Δέσποινα – Γρίβα Έλενα στο Ίδρυμα Αιμίλιος Καλαιτζίδης στην Καλλίφυτο Δράμας
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, πραγματοποιήθηκε Έκθεση των Αμπατζόγλου Δέσποινα και Γρίβα Έλενα στο Ίδρυμα Αιμίλιος Καλαιτζίδης, στην Καλλίφυτο Δράμας, με θέμα «2 Γυναικείες Εικαστικές Φωνές» σε συνδιοργάνωση των Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης και Ίδρυμα Αιμίλιος Θ. Καλαιτζίδης.
Στις 8.12.2023, οι ωφελούμενοι των Εργαστηρίων και των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Τμήματος ΑμεΑ του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κ.Κ.Π.Π.Α.Μ.Θ. επισκέφθηκαν τις εικαστικές εκθέσεις και συνεργάστηκαν με τους μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου του Αγίου Αθανασίου Δράμας, οι οποίοι τους ξενάγησαν και με αφορμή την τέχνη γνωρίστηκαν, κουβέντιασαν και έδωσαν ραντεβού για επόμενη συνάντηση.
Τραπέζι Αγάπης από τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας
Την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε το Τραπέζι Αγάπης όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται τα τελευταία χρόνια από τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας, στην Αίθουσα δεξιώσεων «το Ρέμα». Προσκεκλημένοι στην εκδήλωση οι εκπαιδευόμενοι των εργαστηρίων του Παραρτήματος Χρόνιων Παθήσεων του Τμήματος ΑμεΑ Δράμας και των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΣΥΔ, παρέα με τους εκπαιδευόμενους των υπόλοιπων δομών Ειδικής αγωγής του νομού όπως το Ειδικό Νηπιαγωγείο, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το ΕΕΕΕΚ Δράμας. Οι νέοι μας μετά το φαγητό που απόλαυσαν, πήρανε τα βασιλοπιτάκια που τους μοιράστηκαν για να αναδείξουν τον τυχερό και στη συνέχεια διασκέδασαν στους ρυθμούς της μουσικής.
Τέλος, παρουσία της Προέδρου του Κ.Κ.Π.Π.Α.Μ.Θ. κα. Αναστασία Τζαμπαζλή, της Αντιπροέδρου κα. Κατερίνα Χατζηδημητρίου και όλου του προσωπικού του Τμήματος εκφράστηκαν οι θερμές μας ευχαριστίες προς τα μέλη της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας κι όλους όσους πρόσφεραν απλόχερα σε αυτήν την ενέργεια συνεισφοράς, και ευελπιστούμε να συνεχιστεί η υποδειγματική εκδήλωση σεβασμού και προσφοράς προς το συνάνθρωπο με αναπηρία και την τοπική κοινωνία κατά το νέο έτος.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΜΕΑ Π.Χ.Π. ΔΡΑΜΑΣ
Εν μέσω ενός εορταστικού κλίματος, οι ωφελούμενοι του Τμήματος ΑμεΑ και των ΣΥΔ του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κ.Κ.Π.Π.Α.Μ.Θ. πραγματοποίησαν τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή τους, σε μια επιτυχημένη εκδήλωση με τη συμμετοχή μια πολυάριθμης ομάδας μαθητών από το Μουσικό Γυμνάσιο Δράμας. Η Χορωδία των μαθητών από το Μουσικό Σχολείο απέδωσε τα Κάλαντα των Χριστουγέννων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και άλλα τραγούδια υπό το θεματικό πρίσμα των εορτών και κέρδισαν τις εντυπώσεις.
Η γιορτή έκλεισε με το χορευτικό φινάλε των ωφελούμενων του κέντρου μας, την ανταλλαγή των ευχών και των δώρων μας, ενώ δώσαμε την υπόσχεση της συνεργασίας μας στο μέλλον. Ήταν μια Χριστουγεννιάτικη γιορτή που θα μεταφέρει σε όλους το μήνυμα της προσφοράς, της ενότητας και της αγάπης μέσα από απλές καθημερινές πράξεις. Καλά Χριστούγεννα με υγεία και αρμονία στους ωφελούμενους και τις οικογένειές τους αλλά και σε όλο το προσωπικό του Κέντρου μας.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ»

Στις 15 Ιανουαρίου, ομάδα νέων των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, πραγματοποίησε απογευματινή έξοδο στον Κινηματογράφο «Ολύμπια» στη Δράμα. Εκεί παρακολούθησε μια μοναδική παράσταση σκιών, «ο γάμος του Μπάρμπα-Γιώργου», έργο του Ευγένιου Σπαθάρη, με τον κ. Τάκη Βαμβακίδη στον ρόλο του ζωντανού Καραγκιόζη.
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό και διασκεδαστικό έργο που ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους.
Οι νέοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παράσταση και πέρασαν ένα ψυχαγωγικό απόγευμα γελώντας με την ψυχή τους.
Εικαστικό project
Πραγματοποιήθηκε εικαστικό project σε συνέχεια της παρακολούθησης της εικαστικής έκθεσης «2 γυναικείες εικαστικές φωνές» που έλαβε χώρα στην Καλλίφυτο Δράμας, λίγο καιρό πριν.
Ομάδα ωφελούμενων των εργαστηρίων και των ΣΥΔ, αφού είδαν φωτογραφίες των έργων της έκθεσης που είχαν παρακολουθήσει και εμπνεόμενοι από αυτά, δημιούργησαν σε χαρτί τα δικά τους μοναδικά έργα.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΤΟΥ ”ΤΟΙΧΟΥ ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ”
Το Σάββατο στις 10 Φεβρουαρίου, ωφελούμενοι και προσωπικό των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης παρευρέθηκαν στην πρώτη ανοιχτή εκδήλωση του Σωματείου ”Ο Τοίχος της Καλοσύνης”, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, με σκοπό να γιορτάσουν τα 8 χρόνια λειτουργίας του Σωματείου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ενημέρωση προς το κοινό σχετικά με τη λειτουργία του Σωματείου και συνεχίστηκε με διαδραστικά παιχνίδια με τη συμμετοχή όλων των παρευρισκόμενων. Έπειτα γνώρισαν τους καλεσμένους της εκδήλωσης τον κ.Μάριο Μάζαρη και την κ.Γεωργία Σολωμού. Ακολούθησε εικαστική δράση με ζωγραφική σε λευκά μπλουζάκια, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στο ”άπλωμα της ευτυχίας” και αποσκοπούσαν στη στήριξη του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια, η «Φλόγα».
Τέλος, πραγματοποιήθηκε το σβήσιμο της τούρτας γενεθλίων, με μικρούς και μεγάλους να διασκεδάζουν και να απολαμβάνουν τα κεράσματα που τους δόθηκαν.