ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στις 14 Νοεμβρίου ομάδα νέων των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή στη Θεσσαλονίκη.Εκεί επισκέφτηκαν την Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος, όπου φοιτούσε για χρόνια ένοικος των ΣΥΔ, ο οποίος κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και επιθυμούσε να δει τους παλιούς του φίλους και εκπαιδευτικούς. Πραγματοποιήθηκε ξενάγηση της ομάδας στον χώρο του Κ.Δ.Η.Φ. και των Σ.Υ.Δ. που στεγάζονται στην ίδια δομή. Έγινε ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας και από τις δύο πλευρές, μοιράστηκαν οι ομάδες τις εμπειρίες τους και οι ωφελούμενοι γνωρίστηκαν μεταξύ τους. Η επίσκεψη έκλεισε με το κάλεσμα μας για επίσκεψή τους στις ΣΥΔ στη Δράμα.Στη συνέχεια της εκδρομής, η ομάδα γευμάτισε κι έκανε βόλτες σε εμπορικό κατάστημα της περιοχής. Οι νέοι απόλαυσαν την εκδρομή και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΗΦΗ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Συνεχίζοντας τις δράσεις μας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ωφελούμενοι και προσωπικό του Τμήματος ΑμεΑ και των ΣΥΔ του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κ.Κ.Π.Π.Α.Μ.Θ. επισκέφθηκαν το Κέντρο Ημερήσιας Φιλοξενίας Ηλικιωμένων ΚΗΦΗ Δράμας, την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023, έπειτα από την πρόσκληση που δεχτήκαμε.
Πραγματοποιήθηκε δράση δικτύωσης, δημιουργικής έκφρασης και ψυχαγωγίας στην οποία υπήρξε αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών του ΚΗΦΗ και του τμήματός μας μέσα από χορούς, μουσική και τραγούδια. Στόχο αποτέλεσε η προώθηση μιας κουλτούρας αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ GALA ΧΟΡΟΥ
Ο Χριστουγεννιάτικος θεσμός του ετήσιου Χορευτικού GALA που διοργανώνεται από τα Κέντρα Μπαλέτου Pirouette, Έλενα και Κωνσταντίνα Νότα έλαβε χώρα στις 17 Δεκεμβρίου 2023 στην αίθουσα του Μουσικού σχολείου Δράμας, όπου και συμμετείχαν ομάδα των ωφελούμενων του Τμήματος ΑΜΕΑ και των ΣΥΔ του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας που αποτελούν τη μεικτή ομάδα έκφρασης “Άνθεμα”. Η βραδυά, την οποία πολλοί χαρακτήρισαν «μαγευτική», είχε πολλά χορευτικά σύνολα και μέσα σε αυτά οι δικοί μας χορευτές όπου ενώνοντας την καλλιτεχνική έκφραση με την κοινωνική αποδοχή της διαφορετικότητας είχαν την ευκαιρία για άλλη μια φορά να εκφραστούν με τον χορό στη σκηνή, σε μια πραγματική «γιορτή» εισπράττοντας θερμά χειροκροτήματα από το κοινό.
Ευχαριστήσουμε θερμά τις δασκάλες χορού Έλενας και Κωνσταντίνας Νότα από τα Κέντρα Μπαλέτου Pirouette και ανανεώνοντας το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά!
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
Στις 4 Δεκεμβρίου ημέρα της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας, πολιούχος της πόλης της Δράμας, ομάδα ενοίκων των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επισκέφτηκε τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα, με σκοπό να αναβιώσουν το τοπικό έθιμο με τα «καραβάκια των ευχών».
Εκεί λοιπόν, έριξαν το αυτοσχέδιο καραβάκι τους στα νερά της Αγίας Βαρβάρας, κάνοντας τις δικές τους ευχές. Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας για να ανάψουν κεράκι και να προσευχηθούν στο ναό.
Τέλος, οι νέοι απόλαυσαν τον καφέ τους σε καφετέρια της πόλης.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Στις 16 Δεκεμβρίου ομάδα νέα των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης παρευρέθηκε στη θεατρική παράσταση του έργου «Ο Μικρός Πρίγκιπας» που διαδραματίστηκε στην πόλη της Δράμας από τον Σύλλογο Μέριμνας ΑμεΑ Νοηματικής Υστέρησης Ν.Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι».Οι νέοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα έργο με κοινωνικά μηνύματα, θαυμάζοντας το ταλέντο και τα χαρίσματα άλλων νέων ατόμων. Η ομάδα καθηλώθηκε με ενδιαφέρον απέναντι στους πρωταγωνιστές, τους οποίους συγχάρηκε στο τέλος της παράστασης. Η παραπάνω δράση αποτέλεσε έναν ενδιαφέρον τρόπο ψυχαγωγίας που έγινε φυσικά μέρος του προγράμματος των ΣΥΔ.Ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο «Άγιοι Θεόδωροι» για την ιδιαίτερη πρόσκληση τους.
ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ ΔΡΑΜΑΣ
Κατά τη διάρκεια των εορτών οι νέοι των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης πραγματοποίησαν επισκέψεις σε καθημερινή βάση στην Ονειρούπολη Δράμας.Εκεί τόσο τις πρωϊνές ώρες όσο και τις απογευματινές, βίωσαν την μαγεία των Χριστουγέννων κάνοντας βόλτα στην Χριστουγεννιάτικη αγορά, διασκεδάζοντας στα ψυχαγωγικά παιχνίδια, συμμετέχοντας σε δράσεις στα σπιτάκια της Ονειρούπολης, παρακολουθώντας εορταστικές παραστάσεις και επισκέπτοντας το σπίτι του Άγιου Βασίλη. Οι ωφελούμενοι ένιωθαν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι και με χαρά απολάμβαναν τις επισκέψεις τους στο χωριό του Άγιου Βασίλη.Φυσικά σε κάθε τους επίσκεψη οι νέοι γεύτηκαν ζεστό ρόφημα της επιλογής τους και νόστιμα εδέσματα.
Επίσκεψη στην Εικαστική Έκθεση των Αμπατζόγλου Δέσποινα – Γρίβα Έλενα στο Ίδρυμα Αιμίλιος Καλαιτζίδης στην Καλλίφυτο Δράμας
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, πραγματοποιήθηκε Έκθεση των Αμπατζόγλου Δέσποινα και Γρίβα Έλενα στο Ίδρυμα Αιμίλιος Καλαιτζίδης, στην Καλλίφυτο Δράμας, με θέμα «2 Γυναικείες Εικαστικές Φωνές» σε συνδιοργάνωση των Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης και Ίδρυμα Αιμίλιος Θ. Καλαιτζίδης.
Στις 8.12.2023, οι ωφελούμενοι των Εργαστηρίων και των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Τμήματος ΑμεΑ του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κ.Κ.Π.Π.Α.Μ.Θ. επισκέφθηκαν τις εικαστικές εκθέσεις και συνεργάστηκαν με τους μαθητές της Γ’ τάξης του Γυμνασίου του Αγίου Αθανασίου Δράμας, οι οποίοι τους ξενάγησαν και με αφορμή την τέχνη γνωρίστηκαν, κουβέντιασαν και έδωσαν ραντεβού για επόμενη συνάντηση.
Τραπέζι Αγάπης από τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας
Την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε το Τραπέζι Αγάπης όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται τα τελευταία χρόνια από τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας, στην Αίθουσα δεξιώσεων «το Ρέμα». Προσκεκλημένοι στην εκδήλωση οι εκπαιδευόμενοι των εργαστηρίων του Παραρτήματος Χρόνιων Παθήσεων του Τμήματος ΑμεΑ Δράμας και των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΣΥΔ, παρέα με τους εκπαιδευόμενους των υπόλοιπων δομών Ειδικής αγωγής του νομού όπως το Ειδικό Νηπιαγωγείο, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το ΕΕΕΕΚ Δράμας. Οι νέοι μας μετά το φαγητό που απόλαυσαν, πήρανε τα βασιλοπιτάκια που τους μοιράστηκαν για να αναδείξουν τον τυχερό και στη συνέχεια διασκέδασαν στους ρυθμούς της μουσικής.
Τέλος, παρουσία της Προέδρου του Κ.Κ.Π.Π.Α.Μ.Θ. κα. Αναστασία Τζαμπαζλή, της Αντιπροέδρου κα. Κατερίνα Χατζηδημητρίου και όλου του προσωπικού του Τμήματος εκφράστηκαν οι θερμές μας ευχαριστίες προς τα μέλη της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας κι όλους όσους πρόσφεραν απλόχερα σε αυτήν την ενέργεια συνεισφοράς, και ευελπιστούμε να συνεχιστεί η υποδειγματική εκδήλωση σεβασμού και προσφοράς προς το συνάνθρωπο με αναπηρία και την τοπική κοινωνία κατά το νέο έτος.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΜΕΑ Π.Χ.Π. ΔΡΑΜΑΣ
Εν μέσω ενός εορταστικού κλίματος, οι ωφελούμενοι του Τμήματος ΑμεΑ και των ΣΥΔ του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κ.Κ.Π.Π.Α.Μ.Θ. πραγματοποίησαν τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή τους, σε μια επιτυχημένη εκδήλωση με τη συμμετοχή μια πολυάριθμης ομάδας μαθητών από το Μουσικό Γυμνάσιο Δράμας. Η Χορωδία των μαθητών από το Μουσικό Σχολείο απέδωσε τα Κάλαντα των Χριστουγέννων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και άλλα τραγούδια υπό το θεματικό πρίσμα των εορτών και κέρδισαν τις εντυπώσεις.
Η γιορτή έκλεισε με το χορευτικό φινάλε των ωφελούμενων του κέντρου μας, την ανταλλαγή των ευχών και των δώρων μας, ενώ δώσαμε την υπόσχεση της συνεργασίας μας στο μέλλον. Ήταν μια Χριστουγεννιάτικη γιορτή που θα μεταφέρει σε όλους το μήνυμα της προσφοράς, της ενότητας και της αγάπης μέσα από απλές καθημερινές πράξεις. Καλά Χριστούγεννα με υγεία και αρμονία στους ωφελούμενους και τις οικογένειές τους αλλά και σε όλο το προσωπικό του Κέντρου μας.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ»

Στις 15 Ιανουαρίου, ομάδα νέων των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, πραγματοποίησε απογευματινή έξοδο στον Κινηματογράφο «Ολύμπια» στη Δράμα. Εκεί παρακολούθησε μια μοναδική παράσταση σκιών, «ο γάμος του Μπάρμπα-Γιώργου», έργο του Ευγένιου Σπαθάρη, με τον κ. Τάκη Βαμβακίδη στον ρόλο του ζωντανού Καραγκιόζη.
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό και διασκεδαστικό έργο που ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους.
Οι νέοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την παράσταση και πέρασαν ένα ψυχαγωγικό απόγευμα γελώντας με την ψυχή τους.
Εικαστικό project
Πραγματοποιήθηκε εικαστικό project σε συνέχεια της παρακολούθησης της εικαστικής έκθεσης «2 γυναικείες εικαστικές φωνές» που έλαβε χώρα στην Καλλίφυτο Δράμας, λίγο καιρό πριν.
Ομάδα ωφελούμενων των εργαστηρίων και των ΣΥΔ, αφού είδαν φωτογραφίες των έργων της έκθεσης που είχαν παρακολουθήσει και εμπνεόμενοι από αυτά, δημιούργησαν σε χαρτί τα δικά τους μοναδικά έργα.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΤΟΥ ”ΤΟΙΧΟΥ ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ”
Το Σάββατο στις 10 Φεβρουαρίου, ωφελούμενοι και προσωπικό των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης παρευρέθηκαν στην πρώτη ανοιχτή εκδήλωση του Σωματείου ”Ο Τοίχος της Καλοσύνης”, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας, με σκοπό να γιορτάσουν τα 8 χρόνια λειτουργίας του Σωματείου.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ενημέρωση προς το κοινό σχετικά με τη λειτουργία του Σωματείου και συνεχίστηκε με διαδραστικά παιχνίδια με τη συμμετοχή όλων των παρευρισκόμενων. Έπειτα γνώρισαν τους καλεσμένους της εκδήλωσης τον κ.Μάριο Μάζαρη και την κ.Γεωργία Σολωμού. Ακολούθησε εικαστική δράση με ζωγραφική σε λευκά μπλουζάκια, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στο ”άπλωμα της ευτυχίας” και αποσκοπούσαν στη στήριξη του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια, η «Φλόγα».
Τέλος, πραγματοποιήθηκε το σβήσιμο της τούρτας γενεθλίων, με μικρούς και μεγάλους να διασκεδάζουν και να απολαμβάνουν τα κεράσματα που τους δόθηκαν.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ «ΜΕ…ΝΟΥ»
Την Τρίτη 5 Μαρτίου, ομάδα ωφελούμενων και προσωπικό των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρευρέθηκαν στην Κοιν.Σ.επ «Με..νου» αποδέχοντας την πρόσκλησή τους για την εκδήλωση της κοπής βασιλόπιτας.
Η ομάδα συμμετείχε με χαρά στην όμορφη εκδήλωση κάνοντας γνωριμίες, μεταφέροντας εγκάρδιες ευχές, διασκεδάζοντας με χορό και μουσική και απολαμβάνοντας νόστιμα κεράσματα.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η Αντιπρόεδρος του Κ.Κ.Π.Π.Α.Μ.Θ. κα Χατζηδημητρίου Κατερίνα.
ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ
Την Τετάρτη 13 Μαρτίου, ωφελούμενοι και προσωπικό του Τμήματος Φυσικής Αποκατάστασης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κ. Κ.Π.Π.Α.Μ.Θ. έκοψε με κάθε επισημότητα και παρουσία φορέων την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα στην αίθουσα εκδηλώσεων «ΡΕΜΑ». Χαιρετίζοντας την εκδήλωση η Αντιπρόεδρος κα. Κατερίνα Χατζηδημητρίου, η Αναπληρώτρια της Αντιπροέδρου κα. Μαρία Τσάνα, η κα. Αρετή Γκότση ως Μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου καθώς και το Προσωπικό, καλωσόρισαν τους γονείς των εκπαιδευομένων που ήταν επίσης παρόντες, τους εθελοντές και τους φίλους του Παραρτήματος. Την πίτα ευλόγησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος όπου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το Προσωπικό του Π.Χ.Π. Δράμας για την αξιέπαινη εργασία του και την προσφορά αγάπης προς τους ωφελούμενους.
Η τυχερή ωφελούμενη με το φλουρί της βασιλόπιτας κέρδισε με χαρά ένα κόσμημα – σταυρό, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πλούσιο μπουφέ και εδέσματα που προσφέρθηκαν στους παρευρισκόμενους καθώς διασκέδασαν με χορό και μουσική.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο κ. Μπόσκος Δημήτρης και μέλη της Κον.Σ.Επ «Με_νού», ο κ. και κα. Φλαμούρη της Λέσχης Lions και μέλη του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων» Χωριστής.
ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΥ ΣΤΙΣ ΣΥΔ
Την ημέρα της Τσικνοπέμπτης διοργανώθηκε στις ΣΥΔ ένα αποκριάτικο πάρτυ. Οι ωφελούμενοι και το προσωπικό των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε ρυθμούς καρναβαλιού διασκέδασαν με την ψυχή τους σε μία μέρα αξέχαστη για όλους.
Η ομάδα μεταμφιέστηκε, υποδύθηκε ρόλους, διασκέδασε με αποκριάτικη μουσική και χόρεψε.
Το πάρτυ ολοκληρώθηκε με γεύμα που είχε οργανωθεί για τον εορτασμό της Τσικνοπέμπτης.
Παρακολούθηση του Πανελλήνιου Σχολικού Πρωταθλήματος
Μέσα στο μήνα Φεβρουάριο οι εκπαιδευόμενοι των εργαστηρίων και των ΣΥΔ του Τμήματος ΑμεΑ Π.Χ.Π. Δράμας, είχαν τη χαρά να παρακολουθήσουν τη διεξαγωγή του Πανελλήνιου Σχολικού Πρωταθλήματος των αθλημάτων της Καλαθοσφαίρισης, του Ποδοσφαίρου, της Πετοσφαίρισης και της Χειροσφαίρισης, που οργανώθηκε με ευθύνη της Επιτροπής Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δράμας. Είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν διαφορετικά γήπεδα κάθε φορά, αντίστοιχα με τους αγώνες που διεξάγονταν δύο με τρεις φορές ανά εβδομάδα, και να παρευρεθούν στις εξέδρες των γηπέδων ανάμεσα στους μαθητές των λυκείων του νομού με σκοπό να απολαύσουν τους αγώνες και να χειροκροτήσουν το ομαδικό πνεύμα που εκπροσωπούσαν.
Οι αγώνες αυτοί συνέβαλαν στο να αντιληφθούν οι νέοι μας την αξία της άθλησης, ιδιαίτερα για την προαγωγή της σωματικής και ψυχικής τους υγείας και ταυτόχρονα να εκτιμήσουν την αξία της ομάδας και την μεταξύ τους συνεργασία σε οποιοδήποτε εγχείρημα.
ΔΡΑΣΗ ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗΣ
Την Πέμπτη 21η Μαρτίου 2024, τιμώντας την ημέρα της εαρινής ισημερίας, όπου και καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Δασών με σκοπό την αναγνώριση της αξίας των δασών και την επαγρύπνηση των πολιτών και των κοινωνιών, οργανώθηκε δράση δεντροφύτευσης στον εξωτερικό χώρο των εργαστηρίων του Τμήματος Φυσικής Αποκατάστασης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ΑμεΑ και Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Π.Χ.Π. Δράμας.
Έπειτα από συνεργασία του Προσωπικού και της Αντιπροέδρου του Τμήματος κα. Κατερίνα Χατζηδημητρίου, με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αργύρη Πατακάκη και τον κ. Μπόσκο Πασχάλη, δόθηκαν 10 δεντράκια και φυτεύτηκαν με πολύ ενθουσιασμό από τους εκπαιδευόμενους του τμήματός μας ενώ, είχαν και τη δυνατότητα να ενημερωθούν για την αξία της δενδροφύτευσης ως δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Από την πιο μικρή μέχρι τη μεγαλύτερη συνεισφορά για να μεταμορφώσουμε και να πρασινίσουμε τον περιβάλλοντα χώρο μας, η σημασία της είναι τεράστια και μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο.
Συμμετοχή στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου
Φέτος, ομάδα ωφελούμενων του Τμήματος Φυσικής Αποκατάστασης και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ΑμεΑ και των ΣΥΔ του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας του ΚΚΠΠΑΜΘ, συμμετείχε στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.
Οι ωφελούμενοι παρέλασαν με καμάρι στη Δράμα και τίμησαν την εθνική μας επέτειο.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΔΡΑΜΑΣ

Πραγματοποιήθηκε και φέτος επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος Δράμας στις 1 Απριλίου, από ομάδα ωφελούμενων και εργαζόμενων των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Εκεί οι νέοι επισκέφτηκαν τόσο τον εσωτερικό όσο και τον εξωτερικό χώρο της Μονής, προσκύνησαν το ιερό, άναψαν κεράκι και απόλαυσαν στον όμορφο προαύλιο χώρο τα κεράσματα που τους πρόσφεραν. Το μέρος αυτό αποτελεί περιβάλλον ηρεμίας και γαλήνης για τους ένοικους και συχνά εκφράζουν την επιθυμία να το επισκεφτούν.

Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού
Την Παγκόσμια Ημέρα Χορού που εορτάζεται στις 29 Απριλίου, γιόρτασαν οι εκπαιδευόμενοι του Τμήματος ΑμεΑ και οι ένοικοι των ΣΥΔ του Π.Χ.Π. Δράμας την Παρασκευή 26/4/2024 χορεύοντας μοντέρνες μελωδίες σε συνεργασία με τις δασκάλες χορού Έλενα και Κωνσταντίνα Νότα, από τη Σχολή χορού ”Pirouette”.
Την δράση παρακολούθησαν με ενθουσιασμό και χαρά τα παιδιά του 26ου Νηπιαγωγείου Δράμας αφού πρώτα μας τραγούδησαν τα κάλαντα του Λαζάρου.
Ο χορός άλλωστε, είναι μια ισχυρή έκφραση, μια γιορτή αφιερωμένη στη ζωή και ενώνει τους ανθρώπους.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΑΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ

Ομάδα ωφελούμενων των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επισκέφτηκε την Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας που βρίσκεται στο όρος Παγγαίο στον δήμο Αμφίπολης του Νομού Σερρών. Πρόκειται για ένα ιστορικό Μοναστήρι με μεγάλη σημασία, καθώς αποτελεί την παλαιότερη εν ενεργεία Μονή στην Ελλάδα και την Ευρώπη.Εκεί η ομάδα προσκύνησε στον ιερό ναό, παρακολούθησε τη Θεία λειτουργία, άναψε κεράκι και κεράστηκε στο αρχονταρίκι της Μονής, δέχοντας μια πολύ όμορφη φιλοξενία από τις μοναχές.Ήταν μια επίσκεψη που πρόσφερε ηρεμία και γαλήνη σ’ όλους τους ωφελούμενους, οι οποίοι έδειξαν με ενθουσιασμό την επιθυμία τους να επισκεφτούν ξανά την Μονή.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Στο 10ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Βετεράνων Καλαθοσφαίρισης (αγώνες unified) που διοργάνωσε ο Σύλλογος Βετεράνων και Ερασιτεχνών Καλαθοσφαίρισης Κομοτηνής, συμμετείχε και η ομάδα μπάσκετ εκπαιδευομένων με τους συνοδούς τους από το Τμήμα ΑμεΑ του Π.Χ.Π. Δράμας και ένας ωφελούμενος των ΣΥΔ, που διεξήχθη στις 18 και 19 Μαΐου 2024 στην Κομοτηνή. Όλοι οι συμμετέχοντες απόλαυσαν τη συμμετοχή τους κι επιβραβεύτηκαν για την αξιέπαινη προσπάθειά τους από δεκάδες ανθρώπους στις κερκίδες, προπονητές και συνοδούς.
Οι ομάδες που συμμετείχαν εκτός από την ομάδα της Δράμας, είναι οι: Παράρτημα ΑμεΑ Ξάνθης, Special Olympics Κομοτηνής «Αξίζω» και Special Olympics Καβάλας.
Μετά το πέρας των αγώνων και τις απονομές, οι εκπαιδευόμενοι του Τμήματος μαζί με τους προπονητές και συνοδούς τους απόλαυσαν γεύμα στο χωριό Σώστη Κομοτηνής και το απόγευμα ακολούθησε ξενάγηση και βόλτες στο Κέντρο της πόλης. Το βράδυ συμμετείχαν σε μεγάλη εκδήλωση με 730 Βετεράνους Μπασκετμπολίστες και 1200 συνολικά συμμετέχοντες, η οποία πραγματοποιήθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο της Κομοτηνής. Εκεί δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν και να φωτογραφηθούν με τον γνωστό καλαθοσφαιριστή Bane Prelevic.
Την επόμενη μέρα το πρωί αναχώρησαν για τον πρωινό καφέ στο χωριό Φανάρι και επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος. Κλείνοντας το όμορφο αυτό διήμερο, απόλαυσαν το μεσημεριανό τους φαγητό στην Ξάνθη.
Να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στο Σύλλογο Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρησης Ν. Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι» για την άψογη διοργάνωση, φιλοξενία και συνεργασία μας, καθώς και τον Σύλλογο Βετεράνων και Ερασιτεχνών Καλαθοσφαίρισης Κομοτηνής.
Ο αθλητισμός για τα άτομα με αναπηρίες δεν προσφέρει μόνο χαρά, διασκέδαση και άσκηση, αλλά συμβάλλει στην αποκατάσταση και στην ενίσχυση του πως αντιλαμβάνονται οι ίδιοι τις ικανότητές τους κυρίως σε σωματικό επίπεδο, οδηγώντας παράλληλα στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης, της ψυχικής ανθεκτικότητας αλλά κυρίως στην ανεξαρτησία του ατόμου και την επανένταξη του στην κοινωνία. Έτσι οι νέοι μας μέσα από τους αγώνες μπάσκετ και την φυσική δραστηριότητα αποκόμισαν οφέλη που αφορούν την κοινωνικοποίηση τους και την ισότιμη συμμετοχή τους στα κοινωνικά δρώμενα.

ΤΡΑΠΕΖΙ ΑΓΑΠΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΔΡΑΜΑΣ
Οι ωφελούμενοι του Τμήματος ΑμεΑ του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας και των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΣΥΔ, παρευρέθησαν και φέτος στο Τραπέζι Αγάπης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 από τη Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας.
Σκοπό της εκδήλωσης αποτέλεσε η διασκέδαση, η κοινωνικοποίηση και η εξωστρέφεια προς την κοινότητα εφόσον είχαν τη δυνατότητα οι νέοι μας να βρεθούν και να διασκεδάσουν μαζί με άλλα άτομα με αναπηρία του Νομού, όπως το Ειδικό Νηπιαγωγείο, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το ΕΕΕΕΚ Δράμας.
Η Πρόεδρος, τα μέλη του Δ.Σ. Π.Χ.Π. Δράμας και όλο το προσωπικό του Τμήματος εκφράζουν τις θερμές ευχαριστίες προς τα μέλη της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Δράμας για την υποδειγματική προσφορά τους όλα αυτά τα χρόνια.
7ο Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη – Καρδίτσα 24-25-26.05.2024
Οι νέοι των εργαστηρίων και οι ένοικοι των ΣΥΔ του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων Δράμας συμμετείχαν και φέτος στο 7ο Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη στην Καρδίτσα, στις 24, 25 και 26 Μαΐου 2024, που διοργάνωσε η καλλιτεχνική ομάδα της σχολής χορού «Δρυάδες εν πλω».
Οι χορευτές/τριες της μεικτής μας ομάδας χορού «Άνθεμα» ανταμείφτηκαν με το θερμό χειροκρότημα των θεατών και απέδειξαν εμπράκτως πως η δύναμη της τέχνης μπορεί να διευκολύνει τη συνύπαρξη των ανθρώπων χωρίς διακρίσεις.
Οι εργαζόμενοι του Παραρτήματος και οι δασκάλες χορού της Σχολής Μπαλέτου Pirouette Δράμας, Έλενα και Κωνσταντίνα Νότα, που συνόδευσαν την ομάδα, ενέπνευσαν και στάθηκαν αρωγοί σ’ αυτή την προσπάθεια συμβάλλοντας στην ανάδειξη των ικανοτήτων και των ιδιαίτερων χορευτικών δυνατοτήτων των νέων μας.
Το Φεστιβάλ αποτελεί κίνητρο δραστηριοποίησης των νέων μας, με στόχο την κοινωνική ένταξή τους και τη συνύπαρξη της διαφορετικότητας. Η εκδήλωση αυτή συνέβαλε στην ευαισθητοποίηση της κοινότητας και την απενοχοποίηση της αναπηρίας μέσω της ενεργητικής συμμετοχής τους.