Αυτό το φυλλάδιο απευθύνεται σε όλους εσάς, που θα βοηθήσετε με την ευαισθησία σας και τη σωστή ενημέρωση στο χτίσιμο της κοινωνίας του αύριο, μιας κοινωνίας, που όλοι εμείς ελπίζουμε, ότι θα προσφέρει ευκαιρίες για ισότιμη ένταξη στα άτομα με αναπηρία.

Το άτομο με αναπηρία δεν είναι ο άγνωστος Χ μιας μαθηματικής εξίσωσης, αλλά ο συνάνθρωπος μας, που χρειάζεται τη βοήθεια μας, αλλά πολύ περισσότερο τον σεβασμό μας.

Όλοι στη ζωή μας, έχουμε συναντήσει κάποιο πρόβλημα, κάποια δυσκολία, άλλοτε μικρότερη και άλλοτε μεγαλύτερη. Το σίγουρο είναι, πως κάθε πρόβλημα φαντάζει πιο μικρό, κάθε φορτίο πιο ελαφρύ, όταν έχουμε γύρω μας πρόσωπα, που είναι έτοιμα να μας προσφέρουν την αγάπη, τη βοήθεια και τη συμπαράσταση τους. Όλοι μας θέλουμε να βιώνουμε την αποδοχή των συμμαθητών μας, των δασκάλων μας, των γονέων μας, της κοινωνίας μας και πόσο στενοχωριόμαστε, όταν κάποιος μας μειώνει ή μας προσβάλλει ή αποφεύγει την συναναστροφή μας.

Ας σκεφτούμε τώρα τι θα μπορούσε να νιώθει ένα άτομο με ένα κινητικό πρόβλημα, που του στερεί την ευκαιρία να περπατήσει, να τρέξει, να κινηθεί με άνεση σε χώρους που όλοι εμείς καταφέρνουμε να φτάσουμε χωρίς κόπο και σκέψη. Και σαν να μη του φτάνει ο καθημερινός αγώνας, που δίνει σε μια σκληρή πραγματικότητα με απροσπέλαστα κτίρια και δρόμους, έχει να αντιμετωπίζει τον αποκλεισμό από τις παρέες των συνομηλίκων του. Βέβαια, θέλω να πιστεύω, ότι ο αποκλεισμός των ατόμων με ειδικές ανάγκες ξεκινά από την έλλειψη ενημέρωσης μας γι’ αυτά. Δε γνωρίζουμε και αυτό, που δεν γνωρίζουμε, το φοβόμαστε, φοβόμαστε να το πλησιάσουμε.

Το φυλλάδιο αυτό, στοχεύει στην ενημέρωση σας, στην πληροφόρηση τη δική σας, για τα άτομα με αναπηρία και στην ευαισθητοποίηση και στη συνεργασία όλων μας, για την επίτευξη της ισότιμης ένταξης των συμπολιτών μας.

Ποια είναι τα «άτομα με ειδικές ανάγκες»;

Τα «Άτομα με ειδικές ανάγκες» είναι συμπολίτες μας με αναπηρίες, όπως:

  • άτομα με νοητική υστέρηση
  • άτομα με προβλήματα αισθητηρίων οργάνων
  • άτομα που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες
  • άτομα με βαριές κινητικές ή πολλαπλές αναπηρίες

Ποιο είναι το «άτομο με νοητική υστέρηση»;

Το νοητικά υστερημένο άτομο δεν έχει ένα έλλειμμα, όπως λ.χ. ένας τυφλός, που του λείπει μια σημαντική αίσθηση, αλλά είναι πίσω στην εξέλιξη του, «δεν είναι ακόμη έτοιμο». Το νοητικά υστερημένο άτομο δεν έχει την ικανότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος και να επιδείξει συμπεριφορές, που αναμένονται για την ηλικία του, σε τομείς, όπως κοινωνικές δεξιότητες, υπευθυνότητα, επικοινωνία, δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης και ατομική ανεξαρτησία.

Έχουν όλα τα άτομα με νοητική υστέρηση τις ίδιες ικανότητες;

Τα άτομα με νοητική υστέρηση με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες τους ταξινομούνται στις ακόλουθες κατηγορίες:

  1. Παιδιά που μαθαίνουν αργά, με οριακή νοητική υστέρηση. Στην πλειοψηφία τους είναι αυτοσυντήρητα και κοινωνικά προσαρμόσιμα άτομα, καθώς και ικανά να ασκήσουν κάποιο επάγγελμα.
  2. Παιδιά με ελαφρά νοητική υστέρηση, που είναι εκπαιδεύσιμα σχολικά
  3. Παιδιά με μέτρια νοητική υστέρηση
  4. Παιδιά με βαριά νοητική υστέρηση

Είναι τα άτομα με νοητική υστέρηση επικίνδυνα;

Όχι.Η νοητική υστέρηση δεν είναι αρρώστια, όπως η ιλαρά, που μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Τα νοητικά υστερημένα άτομα δεν είναι επιθετικά. Στην πλειοψηφία τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και προσφέρουν απλόχερα την αγάπη τους σ’ αυτούς, που τα γνωρίζουν.

Χρήσιμες συμβουλές για τους μικρούς μας φίλους:

Μην αφήνεις ένα άτομο με αναπηρία έξω από τη συζήτηση ή τη δραστηριότητα, επειδή φοβάσαι ότι αυτό δεν θα νιώθει άνετα. Συμπεριέλαβε τον όπως οποιονδήποτε άλλον. Γνωρίζει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει. Άφησε τον να αποφασίσει για την συμμετοχή του.

Μίλα απευθείας στο άτομο. Αν αντιμετωπίζει λεκτικό πρόβλημα, άκουσε προσεκτικά και υπομονετικά. Ζήτησε του να επαναλάβει, αν δεν καταλαβαίνεις. Μην το αφήνεις να σκεφτεί, ότι δεν έχει σημασία για σένα. Αν το άτομο χρησιμοποιεί αμαξίδιο, κάθισε για να συζητήσεις μαζί του. Όταν επικοινωνείς με ένα άτομο με νοητική υστέρηση χρησιμοποίησε απλές εκφράσεις, ώστε να γίνεσαι κατανοητός.

Μη σκέφτεσαι μήπως οι άλλοι σχολιάσουν αρνητικά τη συναναστροφή σου με ένα άτομο με ειδικές ανάγκες. Να είσαι περήφανος, που έχεις την ευαισθησία και το σθένος να αγωνίζεσαι, για να έχουν και οι συμπολίτες σου ίσα δικαιώματα με σένα.

Ποιο είναι το Παράρτημα Ατόμων με Αναπηρία Ξάνθης;

Το Παράρτημα Ατόμων με Αναπηρία Ξάνθης (πρώην Ψυχολογικό Κέντρο Β. Ελλάδος / Παράρτημα Ξάνθης), από 1/1/2015 είναι Ν.Π.Δ.Δ. και ανήκει στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Επί 36 χρόνια δίνει στα άτομα με νοητική υστέρηση την ευκαιρία να μάθουν να επικοινωνούν, να αποκτήσουν αυτονομία στην καθημερινή ζωή τους, να φροντίζουν τον εαυτό τους και να εργάζονται, για να μην είναι παθητικά και εξαρτώμενα άτομα, ενώ παράλληλα φροντίζει για την δημιουργία ενός κλίματος θερμής παραδοχής, που βοηθά την συναισθηματική τους ωρίμανση.

Οι δραστηριότητες και θεραπείες, που παρέχονται στο Παράρτημα είναι:

  • Πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης σε 5 εργαστήρια (ξυλουργείο, κηροπλαστείο, εργαστήριο σίτισης, εργαστήριο κεραμικής, εργαστήριο χειροτεχνίας)
  • Πρόγραμμα ενίσχυσης των ικανοτήτων για αυτόνομη διαβίωση
  • Πρόγραμμα εργοθεραπείας
  • Πρόγραμμα φυσικής αγωγής
  • Επιστημονική καθοδήγηση και συμβουλευτική υποστήριξη στις οικογένειες των εκπαιδευομένων
  • Πρόγραμμα ψυχαγωγίας και διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου
  • Φιλοξενείο

Τα τηλέφωνα μας: 2541025182, 2541023755, 2541070108

Το fax μας : 2541025182, 2541070108

Η διεύθυνση μας : Σπανδωνίδη 24 – Χρύσα Ξάνθης

Η ιστοσελίδα του Κ.Κ.Π.Π.Α.Μ.Θ. : www.kkppamth.gr

Τo E-mail μας : pro-amea@otenet.gr