Σωτηριάδης Σωτήρης Πρόεδρος Δ.Σ. του Κ.Κ.Π.Π.Α.Μ.Θ.

Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Κ.Κ.Π. – Π.Α.Μ.Θ.) είναι ο μοναδικός δημόσιος φορέας της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., που δραστηριοποιείται στον ευαίσθητο τομέα της Πρόνοιας. Όταν το Διοικητικό μας Συμβούλιο, ανέλαβε την εποπτεία και το συντονισμό των 7 παραρτημάτων του Κέντρου στους Νομούς Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης και Ροδόπης βρέθηκε απέναντι σε μια τεράστια πρόκληση και ευθύνη. Ευθύνη απέναντι στα άτομα και στις οικογένειες που έχουν ανάγκη από κοινωνική φροντίδα και υποστήριξη μέσα από την προσέγγιση των δικαιωμάτων και όχι της φιλανθρωπίας.

Αποστολή μας είναι η διασφάλιση του σεβασμού, της αξιοπρέπειας, της ακεραιότητας των ατόμων με αναπηρίες, των χρονίως πασχόντων, των παιδιών, των νέων, της τρίτης ηλικίας των ευπαθών ομάδων καθώς και η στήριξη των οικογενειών τους. Στόχος για τον οποίο καθημερινά αγωνιζόμαστε είναι η άρση του κοινωνικού εγκλεισμού και ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών που παρέχουμε μέχρι τον οριστικό τερματισμό του ιδρυματικού πλαισίου -που έλκει την καταγωγή του αρκετές δεκαετίες πίσω- μέσω της αποϊδρυματοποίησης και της ανάπτυξης ενός συστήματος δομών και υπηρεσιών που βασίζονται στην κοινότητα.

Ασφαλώς οι απαιτήσεις του εγχειρήματος είναι τεράστιες. Οι συμβιβασμοί ανάμεσα στο επιθυμητό και στο ευκταίο πολύ συχνοί. Τα συναισθήματα και οι σκέψεις ποικίλα και κάποιες φορές αμφίθυμα. Το σίγουρο πάντως είναι πως σε αυτό το δύσκολο και γοητευτικό συνάμα ταξίδι προχωράμε με πυξίδα το καλό αυτών που κληθήκαμε να φροντίσουμε και να υποστηρίξουμε. Συνοδοιπόροι μας οι εργαζόμενοι/-ες και η κοινότητα που στη μεγάλη της πλειονότητα στέκεται αρωγός στην προσπάθειά μας.

Και ασφαλώς δεν καταδεχόμαστε, όπως λέει και ο Καζαντζάκης, να ρωτάμε: θα νικήσουμε, θα νικηθούμε; Πολεμάμε!

Σωτηριάδης Σωτήρης
Πρόεδρος Δ.Σ.
του Κ.Κ.Π. – Π.Α.Μ.Θ.