Το Ψυχολογικό Κέντρο Β. Ελλάδος / Παράρτημα Ξάνθης, Κοινωφελές Ίδρυμα, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ιδρύθηκε το 1979, κατόπιν πολύχρονης έρευνας, την οποία διεξήγαγε η κ. Νανάκου Ευτυχία στην περιοχή της Θράκης, με σκοπό τον εντοπισμό και καταγραφή μητρώου παιδιών με νοητική υστέρηση.

Έχοντας βαθιά γνώση και εμπειρία από την μακρόχρονη θητεία της στον χώρο της ειδικής αγωγής, και εκτιμώντας την άμεση ανάγκη σύστασης μιας δομής, που θα επικεντρώνεται στο άτομο με νοητική υστέρηση, προχωρά με την στήριξη του Υπουργείου Υγείας & Πρόνοιας, στην ίδρυση του Ψυχολογικού ΚέντρουΞάνθης. Το 1990, το Ψυχολογικό Κέντρο Β. Ελλάδος / Παράρτημα Ξάνθης, επέκτεινε τις δραστηριότητες του σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης. Το 1992, μεταφέρεται στις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του στην Χρύσα Ξάνθης, των οποίων ο σχεδιασμόςανταποκρίνεται στις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές του τομέα Ειδικής Αγωγής των Ευρωπαϊκών Κρατών. Καθώς η δύναμη του φορέααυξάνει, αυτός πλαισιώνεται με νέο προσωπικό, που εφαρμόζει από κοινού με το ήδη υπάρχον και έμπειρο προσωπικό, προγράμματα ειδικής θεραπευτικής αγωγής και κατάρτισης, για την μέγιστη ανάπτυξη και προαγωγή των ικανοτήτων των ατόμων με νοητική υστέρηση, ενώ παράλληλα φροντίζει για την δημιουργία ενός κλίματος θερμής παραδοχής, που βοηθά την συναισθηματική τους ωρίμανση.

Μέσα σ’ αυτή την πολυετή πορεία του, τα έσοδα του προέρχονταν από διάφορες πηγές, με κυριότερη, τις επιχορηγήσεις του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μέσω του Νομαρχιακού Προϋπολογισμού. Άλλα έσοδα προέρχονταν από νοσήλια, από το ειδικό κρατικό λαχείο, δωρεές, διάθεση έργων – προϊόντων των εργαστηρίων επαγγελματικής κατάρτισης και από το 1983 από επιχορηγήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου για την υλοποίηση Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου διετέλεσε επί 20 συναπτά έτη ο Μητροπολίτης Ξάνθης, κ.κ. Παντελεήμων.

Από 01/01/2015 το Ψυχολογικό Κέντρο Β. Ελλάδος / Παράρτημα Ξάνθης αλλάζει νομική υπόσταση, μετατρέπεται σε Ν.Π.Δ.Δ., (Νόμος 4275, ΦΕΚ149/15.07.2014., Άρθρο 16 και Νόμος 4312, ΦΕΚ260/12/12/2014, Άρθρο 15), μετονομάζεται σε «Κέντρο Ατόμων με Αναπηρία Ξάνθης» και εντάσσεται ως Παράρτημα στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση α΄ της παρ.3 του άρθρου 9 του ν. 4109/2012 (Α΄ 16). Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου σήμερα είναι ο κ. Σωτήρης Σωτηριάδης.