Γονείς και στελέχη της Ακαδημίας του ΠΑΟΚ μαζί με τους εργαζόμενους του Κέντρου Αποθεραπείας Το Σεπτέμβριο του 2011 ιδρύθηκε η ακαδημία Fair Play ΠΑΟΚ Κομοτηνής στοχεύοντας στη δημιουργία τμημάτων υποδομής στη Ροδόπη.

Η αρχή ήταν δύσκολη, αλλά πολύ σύντομα η ακαδημία, κουβαλώντας το «βαρύ» όνομα του ΠΑΟΚ, βρήκε τη μεγάλη στήριξη των πολιτών. Πρόκειται για γονείς που εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους στους υπεύθυνους της ακαδημίας, ώστε να μάθουν να παίζουν ποδόσφαιρο και τελικά τις αξίες του αθλητισμού. Περισσότερα από 160 παιδιά έχει σήμερα στις τάξεις της η ακαδημία Fair Play ΠΑΟΚ Κομοτηνής. Στόχος της ακαδημίας είναι να δημιουργήσει τις νέες στρατιές ποδοσφαιριστών που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις επαγγελματικές κατηγορίες του αθλήματος. Ο στόχος επιτυγχάνεται με ένα σοβαρό πρόγραμμα προπονήσεων σε συνεργασία με επιστήμονες και τεχνικούς που γνωρίζουν, αλλά κυρίως αγαπούν το ποδόσφαιρο.

ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Επειδή όμως ο αθλητισμός είναι συνώνυμο του εθελοντισμού, οι υπεύθυνοι της ακαδημίας αποφάσισαν να στηρίξουν με όσες δυνάμεις έχουν την τοπική κοινωνία. Έτσι επισκέφτηκαν το Παράρτημα Αποθεραπείας-Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Κομοτηνής, του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας ΑΜΘ. Πρόκειται για το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Παίδων Κομοτηνής,  όπως ήταν γνωστό μέχρι το Δεκέμβριο του 2012, αφού από τον Ιανουάριο του 2013 μετονομάστηκε και πλέον υπάγεται στην Καβάλα από όπου και διοικείται.  Όπως είναι γνωστό σε ένα φορέα συγχωνεύτηκαν οι φορείς κοινωνικής πρόνοιας της Περιφέρειας ΑΜΘ. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σχηματίστηκε ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου «Μονάδα Κοινωνικής Πρόνοιας» με δύο βασικούς τομείς α) Κοινωνικής Προστασίας ΑΜΕΑ-Ηλικιωμένων και β) Παιδικής Προστασίας. Στο νέο Νομικό Πρόσωπο συγχωντεύτηκαν τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων Καβάλας, Δράμας και Κομοτηνής καθώς και τα Κέντρα Προστασίας του Παιδιού Καβάλας και Δράμας.

43 ΟΙ ΠΕΡΙΘΑΛΠΟΜΕΝΟΙ  Συνολικά 43 ασθενείς φιλοξενούνται σήμερα στο Παράρτημα Αποθεραπείας Κομοτηνής. Οι ασθενείς ηλικίας από 6 έως και 47 ετών έχουν 24ωρη φροντίδα από το προσωπικό. Την προσπάθεια αυτή θέλησε να ενισχύσει η ακαδημία του ΠΑΟΚ Κομοτηνής. Ήταν μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τους γονείς των παιδιών και στηρίχθηκε από όλη την ακαδημία. Έτσι συγκεντρώθηκαν τρόφιμα και ρούχα. Νωρίς το πρωί της Παρασκευής οι γονείς και οι υπεύθυνοι της ακαδημίας τα μετέφεραν στο Κέντρο Αποθεραπείας όπου είχαν την ευκαιρία και να περιηγηθούν. Η Ομούρ Χασάν αναπληρώτρια προϊσταμένη της διεύθυνσης υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία της ακαδημίας του ΠΑΟΚ. Εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου Αποθεραπείας, μίλησε για τους περιθαλπόμενους που φιλοξενεί και αναφέρθηκε στις ανάγκες που υπάρχουν.  Ρούχα και παπούτσια για παιδιά ηλικίας από 2 ετών έως και ενηλίκων κατάφεραν να συγκεντρώσουν οι γονείς των παιδιών του ΠΑΟΚ. Τα φόρτωσαν σε ένα όχημα και τα μετέφεραν όλοι μαζί δηλώνοντας τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους.  «Ήταν μία πρωτοβουλία που πήραμε εδώ και ένα μήνα μετά από συζητήσεις που είχαμε με κάποιους γονείς γιατί θέλαμε να δείξουμε και το κοινωνικό έργο της ακαδημίας», ανέφερε ο Δημήτρης Παγωνίδης, γενικός αρχηγός ακαδημιών Fair Play ΠΑΟΚ Κομοτηνής. Η ακαδημία όπως εξήγησε  υπάγεται διοικητικά στο σύλλογο Ορφέα Ξυλαγανής και οι γονείς των παιδιών αποφάσισαν να αναλάβουν δράσεις υπέρ της τοπικής κοινωνίας. «Κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια σε αυτόν τον μήνα. Συγκεντρώσαμε αρκετά ρούχα και τρόφιμα ώστε να μπορέσουμε να τα φέρουμε στο Κέντρο Αποθεραπείας. Σίγουρα αυτές τις γιορτινές μέρες θα θέλαμε να δείξουμε και την συμπαράσταση μας σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα και θα θέλαμε να ξέρουν ότι είμαστε κοντά τους. Σε ό,τι και αν μας ζητηθεί από το Θεραπευτήριο, να ξέρουν ότι πλέον έχουν φίλους τους γονείς των παιδιών της ακαδημίας μας», ανέφερε ο κ. Παγωνίδης. Ρύζι, μακαρόνια και άλλα τρόφιμα κατάφεραν να συγκεντρώσουν επίσης οι γονείς των μικρών αθλητών. Τα είδη μεταφέρθηκαν αμέσως στην κουζίνα του ιδρύματος.

Η κοινωνική προσφορά προς το Κέντρο Αποθεραπείας ήταν μόνο η αρχή καθώς όπως είπε ο κ. Παγωνίδης ετοιμάζονται και άλλες δράσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Μετά τις γιορτές και συγκεκριμένα το Φεβρουάριο έχει προγραμματιστεί εκδήλωση αιμοδοσίας της ακαδημίας, σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών. Θα προηγηθεί μία πολιτιστική εκδήλωση με σκοπό τα έσοδα να διατεθούν για τους σκοπούς ιδρύματος που θα επιλεγεί από την περιοχή μας.