Το Σάββατο 4 Ιουνίου ο πρόεδρος κ. Σωτήρης Σωτηριάδης και τα μέλη του Δ.Σ. του  Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης υποδέχτηκαν στο κτίριο της κεντρικής υπηρεσίας στην Καβάλα τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στέλιο Κούλογλου, μετά από πρόσκληση που είχε σταλεί στον ίδιο με αφορμή την προγραμματισμένη του επίσκεψη στην περιοχή μας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε και με αφορμή την πρωτοβουλία που είχε πάρει ο κ. Κούλογλου το Φεβρουάριο του 2016 για την πραγματοποίηση εκδήλωσης στις Βρυξέλλες με θέμα την αποϊδρυματοποίηση και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων και των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφυγόπουλων.

Ο κ. Κούλογλου ενημερώθηκε από τον πρόεδρο κ. Σωτηριάδη για τις δομές του Κ.Κ.Π. – Π.Α.Μ.Θ. και του ρόλου του αφού είναι ο μοναδικός δημόσιος φορέας της περιφέρειάς μας που δραστηριοποιείται στον ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής προστασίας με σκοπό συνοπτικά να εποπτεύει, συντονίζει και κατευθύνει δράσεις σύγχρονης κοινωνικής πολιτικής. Στόχος των δομών αυτών είναι η κοινωνική φροντίδα και προστασία της οικογένειας, της παιδικής ηλικίας, της τρίτης ηλικίας, των ατόμων με αναπηρία και των ευπαθών ομάδων. Στη συνέχεια της συζήτησης έγιναν αναφορές στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη λειτουργία τους τόσο η κεντρική υπηρεσία όσο και οι υπόλοιπες δομές σε όλη την περιφέρειά μας. Τονίστηκαν ιδιαίτερα τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη μεγάλη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και κυρίως σε επιστημονικό προσωπικό που θα εργάζεται σε σταθερή και συνεχή ροή αλλά και την αντικατάσταση των παλιών υπηρεσιακών οχημάτων από καινούρια ώστε η μετακίνηση – μεταφορά των φιλοξενούμενων, εκπαιδευόμενων και περιθαλπόμενων να είναι περισσότερο αναβαθμισμένη και ασφαλής. Φυσικά, το κεντρικό θέμα της συνάντησης είχε να κάνει με τη διαδικασία της αποϊδρυματοποίησης και τους τρόπους υλοποίησής της. Το συμπέρασμα της συζήτησης στο οποίο συμφώνησαν όλοι είναι πως η πολιτική και κοινωνική βούληση, η τεχνογνωσία και οι χρηματοδοτικοί πόροι είναι οι τρεις προϋποθέσεις για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στο ζήτημα της παιδικής φροντίδας και τον τερματισμό του εγκλεισμού των παιδιών σε ιδρύματα. Ο κ. Κούλογλου σημείωσε πως ήδη στη χώρα μας γίνονται προσπάθειες από το αρμόδιο υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την υπουργό κυρία Φωτίου ώστε να αλλάξει το πλαίσιο και να δοθεί μια νέα, εκσυγχρονισμένη και αναβαθμισμένη κατεύθυνση στον τομέα της κοινωνικής προστασίας. Δεσμεύτηκε πως θα βοηθήσει από την πλευρά του ώστε να στηριχθεί το Κ.Κ.Π. – Π.Α.Μ.Θ. στη διαδικασία της αποϊδρυματοποίησης τόσο σε θέματα χρηματοδότησης όσο και τεχνογνωσίας αλλά και ένταξης σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την προμήθεια νέων υπηρεσιακών οχημάτων προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία.

Μετά το τέλος της εποικοδομητικής συνάντησης ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνοδευόμενος από τον βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργο Παπαφιλίππου ξεναγήθηκαν από τον πρόεδρο του Κέντρου στους -υπό ανακαίνιση- χώρους του παραρτήματος προστασίας παιδιού Καβάλας (πρώην παιδόπολη) και ενημερώθηκαν για την εξέλιξη του συγκεκριμένου έργου που ήδη έχει καθυστερήσει αρκετά η ολοκλήρωσή του.

Από τη Γραμματεία του Δ.Σ.

του Κ.Κ.Π. – Π.Α.Μ.Θ.